Vrhovni sud Brazila pokrenuo istragu protiv bivšeg predsjednika Bolsonara

14.01.2023.

07:19

Autor: M.Š./Hina/HRT

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Foto: Marco Bello / REUTERS

Vrhovni sud Brazila pristao je u petak pokrenuti istragu protiv bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara zbog navodnog poticanja antidemokratskih prosvjeda koji su završili upadom njegovih pristaša u vladine zgrade u Braziliji.

- Javne osobe koje nastave kukavičku urotu protiv demokracije pokušavajući uspostaviti izvanredno stanje bit će pozvane na odgovornost, rekao je sudac Alexandre de Moraes koji je pristao na zahtjev saveznih tužitelja da se pokrene istraga.

Bolsonara, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, tužitelji će istražiti zbog mogućeg "poticanja i intelektualnog autorstva antidemokratskih djela koja su rezultirala vandalizmom i nasiljem u Braziliji prošle nedjelje", stoji u priopćenju glavnog državnog odvjetništva, prenosi Reuters.

Vrhovni sud već je naredio uhićenje Bolsonarovog bivšeg ministra pravosuđa, Andersona Torresa, jer je dopustio održavanje prosvjeda u glavnom gradu Brazila nakon što je preuzeo odgovornost za javnu sigurnost Brazilije.

Tisuće Bolsonarovih pristaša vandalizirale su Vrhovni sud, Kongres i predsjedničku palaču prošlog vikenda, nastojeći izazvati kaos i vojni udar koji bi zbacio predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i vratio vođu krajnje desnice na vlast.

Nakon što je izgubio brazilske listopadske izbore od Lule, Bolsonaro je otišao iz Brazila u Sjedinjene Države uoči kraja svog mandata, izbjegavši predaju predsjedničke lente svom ljevičarskom suparniku na njegovoj inauguraciji.

Ministar pravosuđa Flavio Dino rekao je na tiskovnoj konferenciji da će pričekati do sljedećeg tjedna za ponovnu procjenu Torresova slučaja, naznačujući da bi se njegovo izručenje moglo zatražiti ako se bivši ministar ne preda, kao što je najavio.

Uhidbeni nalog protiv Torresa izdao je de Moraesa, koji je smijenio šefa sigurnosti Brazilije s dužnosti samo nekoliko sati nakon izgreda.

Bolsonaro 'peglao' službenu karticu, potrošio pet milijuna dolara

Službena kreditna kartica bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara otkriva svu njegovu rastrošnost - pet milijuna američkih dolara potrošenih tijekom četverogodišnjeg mandata, što ne čudi kada se vidi da je na večeru u skromnom restoranu potrošio više od 21.000 dolara.

Nova brazilska vlada je u petak na svojim mrežnim stranicama objavila izvadak o stanju računa službene kartice bivšeg šefa države.

Pristup kreditnoj kartici je uz Bolsonara imao i njegov tim od 21 osobe.

Za razliku od svojih prethodnika, Bolsonaro je bio tajnovit kada je riječ o troškovima, no njegov nasljednik Luiz Inacio Lula je to odlučio objelodaniti.

Bolsonaro je znao reći da karticom nije potrošio "ni novčića", no računi pokazuju drugačije.

Tako je Bolsonaro na godišnje odmore 2019., 2020. i 2021. potrošio više od 235.000 američkih dolara.

Prilikom jedne posjete benzinskoj pumpi potrošio je skoro 14.000 dolara te 286.000 na nekoliko boravaka u luksuznom hotelu u Guaruji, ljetovalištu nedaleko od Sao Paula.

No, čini se da je Bolsonaro ipak najviše trošio na bogate ručkove i večere. Tijekom posjete relativno jeftinom restoranu u Boa Visti, u državi Roraima, predsjedničkom karticom je plaćen račun viši od 21.000 dolara.

Tijekom četiri godine je pekarnici u Rio de Janeiru ostavio više od 71.000 dolara, a jedna kupovina je iznosila skoro 11.000 dolara. Ta svota je potrošena dan nakon svadbe Bolsonarovog sina i uoči bajkerskog skupa koji su na ulicama Ria organizirali Bolsonarovi pristaše.

Na sladolede je potrošeno više od 1600 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!