"Dayton je suština, Srbija podržava dogovore konstitutivnih naroda u BiH"

14.04.2023.

18:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Vučić se sastao s Miloradom Dodikom u Beogradu

Vučić se sastao s Miloradom Dodikom u Beogradu

Foto: Milos Tesic / ATAImages / PIXSELL

Daytonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da ga je Dodik izvijestio o situaciji u BiiH, stajalištima Banjaluke i pokušaju RS da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH '90 godina prošlog stoljeća.

- Rekao sam u ima Republike Srbije da je Daytonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Daytonskim sporazumom, kazao je Vučić. Najavio je zajedničku izgradnju dva memorijalna centra u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a patrijarh Porfirije prihvatio sudjelovanje u tom projektu.

Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom entitetu BiH, s kojim Srbija po Daytonskom sporazumu ima posebne veze.

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o "unutarnjim problemima u BiH", koji su, po njegovoj ocjeni, "kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine". Ustvrdio je da je cilj "razgraditi ustavni položaj RS" i postaviti imovinu "kao problem na razini BiH".

- Ukoliko se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima.

Naglasio je da vlasti u RS inzistiraju jedino na poštivanju Daytonskog sporazuma, Ustavu RS i poštivanju cjelovitosti BiH.

- Naša obrana jest da ćemo mi i najozbiljnije razmišljati o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske, rekao je Dodik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!