10:46 / 08.07.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik 1/B.A./HRT

Vučić: Htjeli su srušiti državu, i oni iznutra i oni izvana

Foto: REUTERS/Djordje Kojadinovic

Foto: REUTERS/Djordje Kojadinovic

Foto: - / REUTERS

U jednom trenutku skupina prosvjednika provalila je vrata Skupštine, nakon čega je došlo do krvavog sukoba.
U Beogradu su se sinoć sukobili prosvjednici i policija. Prosvjed je počeo ispred Skupštine Srbije nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije. Ozlijeđena su 43 policajca i 17 prosvjednika, zapaljeno je pet policijskih vozila. 

- Cijela konferencija za medije Aleksandra Vučića

Vučić se danas u 15 sati obratio javnosti te je pritom optužio mnoge zbog nasilnih prosvjeda. Poručio je da je prosvjed protuzakonit i neprijavljen policiji.

Također, branio je svoju poziciju vezano uz pregovore oko statusa Kosova u Parizu i Bruxellesu, a dotaknuo se i Hrvatske.

Odgovarajući na jedno od pitanja novinara u vezi s reakcijom bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor, koja je rekla da bi Andrej Plenković trebao pokrenuti postupak izbacivanja stranke Aleksandra Vučića iz EPP-a, Vučić je kazao "da su u svim državama Europe policije oštrije reagirale".

- Ovdje je policija šutjela i čekala. Zanimljivo mi je kako se pronađu da podrže najgore, koji se ne libe da kažu da su Hitlerovi simpatizeri, a takvih je bilo u Beogradu i jučer. Podsjetit ću na Davora Ivu Stiera koji je napisao da je Srbija s Vučičem problem za nas. Samo je važno da rade nešto protiv nas. Mene zanima što mi možemo napraviti za našu zemlju, a gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo govore o koordinaciji svega prema našoj zemlji, kazao je.

Cijelu konferenciju za medije Aleksandra Vučića možete pogledati ovdje.

Gordan Grlić Radman o nasilnim prosvjedima u Beogradu

- Želimo red, mir i stabilnost. Prosvjedi su znak uvijek i demokratskog društva, ali želimo da su mirni. Sigurno je da će to srbijanska vlast uspjeti iskomunicirati s građanima. Treba vidjeti kakve su te mjere koje su uveli, no u svakom slučaju važno je čuvati zdravlje građana, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje čega su neredi posljedica Radman je rekao kako je Srbija imala izbore.

- Niti jedan lider iz građanske stranke nije ušao u parlament. To volja građana Srbije i to samo možemo komentirati, rekao je ministar vanjskih poslova.

O zatvaranju granica prema Srbiji i BiH

- To će odlučiti naša nadležna tijela, Nacionalni stožer i epidemiolozi, kao što je to i do sada bilo. Pokazali smo doista u ovom vremenu ozbiljnost, organiziranost, pouzdanost. Zaštita zdravlja hrvatskih građana je prioritet, rekao je Grlić Radman.

Prosvjed smo tijekom jučerašnje večeri uživo pratili na našem portalu:

● Policija suzavcem, konjima i psima potisnula prosvjednike iz središta Beograda

● Šef srbijanske policije o primjeni sile: Životi policajaca bili su ugroženi

Na vrhuncu prosvjeda nekoliko tisuća ljudi okupilo se ispred zgrade parlamenta. Njih nekoliko stotina počelo je vršiti pritisak na ulazna vrata i uspjelo se probiti u zgradu Skupštine Srbije.

Za desetak minuta policija ih je uspjela izbaciti.

- Došli smo ovdje prosvjedovati zato što je naš dobar predsjednik ukinuo izvanredno stanje zbog izbora, a sad ga opet uvodi. I onda smo se malo pobunili, rekao je jedan prosvjednik.

Prema policiji je letjelo kamenje, baklje i odlomljeni prometni znakovi. Koristeći pendreke, šok-bombe i goleme količine suzavca, policija je u otprilike polusatnom okršaju uspjela otjerati prosvjednike do okolnih trgova i ulica gdje su se sukobi, kakvi su posljednji put viđeni tijekom svrgavanja Slobodana Miloševića, nastavili do iza ponoći.

- Ovo je jedna šačica huligana. Pokazali smo sinoć da možemo spriječiti da oni naprave svoj pir i ono što žele, rekao je direktor Policije Srbije Vladimir Rebić.

Za razliku od prosvjeda 90-ih, ovog puta se ne znaju organizatori i je li ih uopće bilo. Nezadovoljni građani počeli su se okupljati ubrzo nakon predsjednikove objave da, nakon što je proglasio relativnu pobjedu nad koronavirusom te s vladom proveo izbore za parlament, sada ponovno uvodi najstrože mjere.

- Dugački policijski sat odnosno zabranu kretanja od petka, zaključno s ponedjeljkom, a onda od ponedjeljka ćemo vidjeti dalje, rekao je Aleksandar Vučić.

Broj nezadovoljnika stao se povećavati jer su građani putem društvenih mreža vidjeli da nastaje prosvjed. Zatim su u navodno  mirnu skupinu ušle i desničarske grupe za koje mediji spekuliraju da su potaknule nasilni obračun.

Premijerka je optužila oporbu, ne pojasnivši koju.

- Najoštrije osuđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sustav suočavaju s najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije. S obzirom na to da nisu mogli ući u Skupštinu Srbije na izborima, ponovno su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući steći političke poene na najvećoj krizi na svijetu od Drugog svjetskog rata, rekla je Ana Brnabić.

Prosvjednici i dio medija koji nisu pod predsjednikovom kontrolom oštro su kritizirali rad vlade zbog manipulacija i proturječnih podataka o zaraženima i preminulima, pogotovo prije izbora i poslije njih, dok za epidemiološki stožer tvrde da služi političkim interesima vlade umjesto medicinskim interesima građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!