Vučić kaže da nije optimist glede skorog ulaska Srbije u Europsku uniju

26.06.2022.

16:19

Autor: HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Amir Hamzagic / ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije optimist da bi njegova zemlja mogla postati članicom Europske unije za pet do sedam godina, kako to vjeruje ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović, ali je u nedjelju poručio da Srbija mora ustrajati na europskom putu.

Ministrica Jadranka Joksimović izjavila je u petak kako je "sigurna" da je članstvo Srbije u Uniji "izvjesno", samo je pitanje "okolnosti, vremena i spremnosti", te da je bi "u narednih pet do sedam godina" mogla računati na prijem u EU.

- Uvijek sam bio realist, ali Jadranka dobro zna odnose u EU. Sve ovisi o geopolitičkoj situaciji. Kad je to u geopolitičkom interesu EU-a - onda možete dobijti status kandidata i kad malo toga uradite, rekao je Aleksandar Vučić novinarima nakon današnje ceremonije otvaranja zračne luke Rosulje kod Kraljeva.

On je dodao da "nije optimist", ali da "Srbija mora biti ustrajna na putu ka EU". Ocijenio je kako je najvažnije da Srbija "podigne vjeru u sebe i u svoju snagu".

Na pitanje o najavljenom posjetu premijera Crne Gore Dritana Abazovića Beogradu 29. lipnja, Vučić je rekao da će razgovarati o svim važnim temama, uvjeren da je moguće "napraviti bolje odnose" s Crnom Gorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!