Vučić: Predložio sam uvođenje smrtne kazne, ali vlada je odbila

05.05.2023.

11:17

Autor: HRT/IMS/V.G.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

Drugi put u posljednjih 48 sati, moram se obratiti, iako svaka riječ je teška i istovremeno suvišna i nedovoljna, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u izvanrednom obraćanju javnosti nakon sinoćnjeg krvavog pohoda u kojem je ubijeno osmero, a ranjeno 14 ljudi.

Vučić je u svoje i u ime vlade izrazio sućut obiteljima stradalih kod Mladenovca.

- Želimo im reći da smo zajedno ujedinjeni u boli i tuzi, poručio je Vučić i naglasio kako se radi o napadu na cijelu zemlju.

Vučić je rekao da je noćašnji napad bio teroristički akt te da su specijalne antiterorističke jedinice imale zadatak uhititi ili neutralizirati terorista.

- Zlikovac je uhićen i više neće vidjeti svjetlost dana. Iz zatvora neće izaći, poručio je.

video thumb

'Provest ćemo potpuno razoružanje'


Ponovno se osvrnuo na masakr u školi u Beogradu te najavio nove, strože mjere u obrazovnim ustanovama.


- Nakon ubojstva djece svi smo bili u stanju šoka. Kao zombiji smo hodali 24 sata, ne vjerujući što se dogodilo. Ne možemo pronaći razloge zašto se to dogodilo. Roditelji su zabrinuti, uplašeni...Pojavilo se pitanje je li netko monstrum, psihopat?, rekao je.


-  U narednih 6 mjeseci ćemo primiti 1200 novih policajaca i s time ćemo krenuti odmah i prebaciti 1000 policajaca više da provode vrijeme u školi, da roditelji mogu biti sigurni. Da kraj zaštitara bude policajac gotovo uvijek. Time ćemo ne samo podići sigurnost za 99 posto, već ćemo time za 80 posto sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školi što je velika stvar, najavio je Vučić i poručio kako zna da "ni jedna majka nije spavala u Srbiji u zadnjih 48 sati".


- U Beogradu imamo 331 školu, bit će 331 policajac najmanje, dodao je.

Ostale mjere, istaknuo je Vučić, koštat će 25 milijuna eura više, ali su pronašli novac. Najavio je da će vlada donijeti zaključak kojim se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmjene i dopune zakona o oružju i municiji po kojem bi se postrožili uvjeti držanja oružja.

- Da prevedem, svi ljudi koji imaju oružje, ne pričamo o lovačkom oružju, proći će reviziju. Napravit ćemo potpuno razoružanje. Kazne za nelegalno oružje ćemo gotovo udvostručiti. Na primjer za kalašnjikov, od dvije do 12 godina. A za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazne će biti najmanje pet godina. Onaj tko neovlašteno drži oružje, također od pet godina i do 12 godina. Pa da vidimo kako ćete nabavljati oružje, rekao je.

Za druge, koji će moći držati oružje, najavio je brojne preglede, kao i testiranje na droge, i to nasumične. 

'Nitko nije siguran'


Što se tiče detektora metala, Vučić je poručio kako u školi "petero takvih vrata ne bi pomoglo" jer je učenik ubio onoga tko je taj detektor metala nadzirao.

- Do ponedjeljka ću izbjegavati govoriti svima koji su ove tragedije pokušali iskoristiti za sve bezumne političke ciljeve. Ovo moramo zajednički pobijediti, ovo nema veze sa strankom. Ovo moramo napraviti zbog naše djece, djedova, baka, roditelja. Od ponedjeljka, utorka, svu tugu i bol morat ćemo nastaviti živjeti. Ali morat ćemo sistematski mijenjati sebe. Smanjili smo mi broj oružja, ali to nije dovoljno. Kad to bude ispod 300.000, ni tada neće biti dovoljno. Znam da ima dosta onih koji će biti protiv toga, ali to je jedino rješenje i baš me briga što će netko reći "ovaj je doktor, ovaj je pukovnik, ovaj je siguran", jer nitko nije siguran. U eri društvenih mreža u kojoj mi jučer imamo 25 intervencija u Srbiji zbog neodgovornog, groznog ponašanja naše mladosti koja imitira ubojicu. Pritom još 20 lažnih prijava... Naša policija ne može to stići, ne mogu ih sve uhititi. A za svakog moramo odgovarati, rekao je Vučić i zahvalio se svim jedinicama MUP-a. 

- Zahvalio bih se i taksistu iz Kragujevca koji je pokazao što znači biti čovjek, za razliku od drugih koji su znali gdje je ubojica, a nisu prijavili. I oni će biti pozvani na odgovornost - rekao je Vučić i zamolio građane Srbije da budu uz svoju državu te da će se "država znati obračunati sa zlikovcima". Zahvalio se i roditeljima koji su pokazali neusporedivo "racionalniji pristup, ozbiljniji i odgovorniji" od mnogih kojima je to posao, a koji se, rekao je, nisu tako ponašali. 

Na pitanje kako spriječiti širenje panike na društvenim mrežama, Vučić je rekao da je najvažnije da se spriječi širenje laži.

- Podignut će se i razina obavještajne zaštite. Neki od tih "darknet" stranica u idućim danima idu u prošlost. Svi vi kojima se sviđa monstrum objasnite nam što vam se sviđa, rekao je. 

Predložio uvođenje smrtne kazne


Predsjednik Vučić je otkrio da je predložio predsjednici Vlade da se vrati smrtna kazna, ali je to odbijeno, jer bi Srbija bila jedina (europska) zemlja uz Bjelorusiju koja ima smrtnu kaznu.

- Jutros sam predložio smrtnu kaznu premijerki Brnabić, ali to ne možemo po tim nekim puno pametnim konvencijama, tako je, nekad sam i ja bio protiv toga, ali gorko se kajem, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!