Vučić i Dačić o Milanovićevoj izjavi u vezi s Kosovom

30.01.2023.

Zadnja izmjena 21:37

Autor: Hina/HRT/V.G./T.D.

Vučič i Dačić

Vučič i Dačić

Foto: Milos Tesic / ATAImages/Pixsell

Pozorno ću poslušati izjavu predsjednika Republike Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon ocjene Zorana Milanovića da je Kosovo "oteto od Srbije".


- Vidio sam u jednoj rečenici što su mediji prenijeli, volio bih u cijelosti vidjeti tu izjavu hrvatskog predsjednika, odgovorio je Vučić na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora s češkim predsjednikom Milošem Zemanom u Beogradu istaknuo da će s pažnjom pogledati izjavu hrvatskog predsjednika o Kosovu.

Milanović je ranije danas ocijenio da će se Rusija pozvati na aneksiju Kosova i da "Krim više nikada neće biti Ukrajina".

Ja stojim iza Kosova i podržavam ga... Ali tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (...) Nije aneksija nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi, onda je to kriminal, rekao je Milanović novinarima nakon ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u Litvu.

Milanovićeva izjava o Kosovu izazvala je velik interes i odobravanje u srpskim medijima. 

Dačić pozdravio Milanovićevu "principijelnu" izjavu o Kosovu

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozdravio je u ponedjeljak izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji, ocijenivši da se radi o principijelnom poštivanju međunarodnog prava.

Dačić je agenciji Tanjug rekao kako ne ulazi u to ima li Milanović neke unutarnjopolitičke razloge za takvu izjavu, ali da je to stajalište šefa države članice Europske unije i NATO, što on pozdravlja.

- Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštivanja međunarodnog prava, koje jamči nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države, rekao je Dačić.

- Na Kosovu je srušen je međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromjenjive, istaknuo je.

Milanović je ranije u ponedjeljak kritizirao međunarodnu zajednicu jer optužuje Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a Kosovo je "otela" Srbiji.

Njegova izjava je izazvala odobravanje u većini srpskih medija koji donose naslove poput "Milanović: Oteli smo Kosovo", "Milanović priznao: Kosovo je oteto od Srbije"; "Milanović promijenio ploču, stao na stranu Beograda?".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!