Vučić pod pritiskom, spominje i odlazak

23.01.2023.

12:42

Autor: Hina/E.P.C.

Vučić pod pritiskom zbog plana za Kosovo

Vučić pod pritiskom zbog plana za Kosovo

Foto: Amir Hamzagic / ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik i čelnik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je suradnicima da je spreman povući se, kako je rekao, ako netko misli da može bolje, nakon što je stranački vrh svojih naprednjaka u nedjelju navečer upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom, izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji. Tijekom dana bi se trebala održati sjednica srbijanske vlade na kojoj će se raspravljati o prijedlogu za Kosovo.

Čelništvo Vučićeve stranke SNS sastalo se uoči današnje sjednice vlade, a Vučić je pozvan izvijestiti o razgovorima s izaslanicima SAD-a i EU-a, nakon čega je za 20 sati najavio obraćanje javnosti.


Nesuglasja u taboru naprednjaka i medijska izvješća o Vučićevom navodno najavljenom povlačenju mogu se tumačiti i kao stvaranje ozračja u kojem Aleksandar Vučić treba povući korake koje od njega očekuju Washington i Bruxelles u pogledu Kosova, ali i usklađivanja s vanjskom politikom EU-a i uvođenja sankcija Rusiji.


Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima SAD-a  i EU-a, izjavio da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.


To je novinarima potvrdio i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić u razgovoru pokazao odgovoran pristup i spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije.


Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru s američko-europskom petorkom pokazao svu brigu i rezerviranost o jednom važnom pitanju. Nije međutim precizirao o čemu je riječ, ustrajući na tome da plan nije javan, pa o tome ne može govoriti.


Poslije tog sastanka, Vučić se našao pod pritiskom dijela oporbe, od primjedbi da ne može biti solo igrač oko važnih pitanja za državne i nacionalne interese i zahtjeva da pred parlamentom objasni bit prijedloga, do inzistiranja da čim prije potpiše sporazum. 


Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima, na čemu inzistira Kosovo.

Usuglašen pogled na rješavanje kosovskog pitanja nemaju ni visoki dužnosnici Vučićeve stranke koja kontrolira vladu i parlament.


Pojedini beogradski mediji su prije susreta s američko-europskom petorkom tvrdili da Srbiju očekuje ultimatum - ili će prihvatiti plan Berlina i Pariza o Kosovu - ili će se suočiti s posljedicama koje ne isključuju ni sankcije.


Vučićevi suradnici smatraju da bi njegova ostavka značila kraj SNS-a i najcrnji scenarij


Vučićeve poruke da će on vodstvo prepustiti pametnijima od sebe prokomentirali su dvojica njegovih bliskih suradnika. 


- Pakuješ se ti, pakujemo se i mi! Ili ćemo se svi zajedno boriti za Srbiju, ili sve ovo nema više smisla!, navodno je Vučiću rekao predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić. 


- Ukoliko predsjednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to i kraj SNS i kraj karijere koju je imala SNS na političkoj sceni Srbije. Mislim da nakon toga slijedi nešto što je najgori i najcrnji scenarij za Srbiju, koji ne smijem ni zamisliti", rekao je Glišić u uključenju u emisiju 'Hit Tvit' TV Pink.


Sličnu je poruku dao visoki dužnosnik SNS-a i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, rekavši da bi, Vučićev odlazak s čela države i SNS-a to bila, kako je kazao, potpuna katastrofa za državu".


- Možete li zamisliti da Srbiju vodi netko drugi osim Vučića? Nećete naći nijednog člana SNS koji će reći bilo šta drugo osim da Vučić vodi i stranku i Srbiju, rekao je Orlić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!