15:50 / 09.09.2018.

Autor: HRT

Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici

-

-

Foto: - / -

Vučić u srpskom dijelu K. Mitrovice održao je govor koji su mediji već nazvali njegovim 'Gazimestanom'. Za jedne povijesan i veličanstven, za druge skandalozan govor Aleksandra Vučića.
Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu očekivano je u nedjelju izazvao velike napetosti, cestovnu blokadu i zabranu dolaska u selo Banje, ali i njegovo priznanje da je Srbija platila veliku cijenu zbog pogrešne politike Slobodana Miloševića te da u ovome trenutku nema rješenje za Kosovo.

- Veterani blokirali ceste, otkazan Vučićev posjet selu Banje

"Nemamo rješenje za Kosovo. Nismo niti blizu", rekao je Vučić u srpskom dijelu Kosovske Mitrovice, u dugoočekivanom govoru pred nekoliko tisuća ljudi, a koji su mediji prozvali "njegovim Gazimestanom". Naglasio je da ne želi mijenjati granice nego prava Srba na Kosovu. "A za to je potreban kompromis s Albancima", kazao je. "Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Priča da ćemo im jednog dana moći vratiti milo za drago, bajke su za djecu", rekao je.Vučić je osudio politiku Slobodana Miloševića, iako je kao mladi Šešeljev radikal u njoj huškački sudjelovao. Ustvrdio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio "veliki lider". "Ali mu želje nisu bile realne", nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. "Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša", naglasio je. Rekavši kako je tako "ne zato što su  Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji", već zbog toga što Srbi nisu "razumjeli poziciju Srbije i svijeta", "što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može".

Ne žele mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu

"Zato ja govorim o realnosti. Zato neću borbene pjesme, neću vas huškati, neću vam obećavati oružje i streljivo, iako je jasno da nikome nećemo dopustiti da to koriste ni protiv vas", poručio je Vučić. Svoje sunarodnjake na Kosovu pokušao je uvjeriti da ne želi mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu. "Ali nemojte to zvati pogrešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća", istaknuo je Vučić. "Notornom laži" nazvao je informacije da do kraja godine mora priznati Kosovo. "Jedino što želimo je za vas izboriti veća prava", rekao je Vučić.

Beograd i Priština su ovoga ljeta u sklopu pregovora o normalizaciji odnosa plasirali ideju o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca. Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!