Washington niječe da je poslao balone u kineski zračni prostor

13.02.2023.

15:19

Autor: Hina/HRT/R.S.

Washington

Washington

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Washington je odbio optužbe Pekinga da je poslao balone iznad kineskog teritorija, u jeku napetosti između dviju zemalja jer je kineski balon nadlijetao američko tlo i poslije je srušen.


- Svaka tvrdnja da se američka država koristi špijunskim balonima iznad Kine je pogrešna, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.


- Kina posjeduje program špijunskih balona na velikim visinama za prikupljanje podataka kojima se koristila kako bi narušila suverenitet Sjedinjenih Država i više od 40 zemalja na pet kontinenata, dodala je na Twitteru.


Peking je ranije u ponedjeljak objavio da su američki baloni nadletjeli kineski teritorij više od deset puta, bez ikakva odobrenja od prošle godine.


I glasnogovornik američkog State Departmenta je zanijekao te tvrdnje, ocijenivši da Peking pokušava umanjiti štetu.


- Kina je više puta, pogrešno, tvrdila da je špijunski balon poslan u SAD bio meteorološki i nije dala nikakvo vjerodostojno tumačenje o ulasku u naš i u zračni prostor drugih zemalja, rekao je.


Zbog ulaska kineskog balona, za koji Washington kaže da je špijunski, u američki zračni prostor, dodatno su se zategnule veze dviju velesila, a državni tajnik Antony Blinken je u posljednji trenutak otkazao planirani posjet Kini.


Nakon prvog incidenta, iznad Kanade i SAD-a su uočeni i drugi leteći objekti koji su poslije srušeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!