08:25 / 09.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Washington ocjenjuje da je Sjeverni tok 2 "mrtav"

Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, pogođen mjerama nakon ruske invazije na Ukrajinu, je "mrtav" i neće se moći "oživjeti", rekla je u utorak američka dužnosnica.

- Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav... to je velik komad metala na dnu mora i ne mislim da će se moći oživjeti, rekla je američka državna podtajnica Victoria Nuland na parlamentarnom saslušanju u utorak.

Rekla je kako smatra da plinovod nikada neće biti stavljen u funkciju.

Sjedinjene Države već se dulje vrijeme protive tom plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka, ocjenjujući da on jača kapacitete Moskve da koristi energetsku opskrbu Europe kao geopolitičko oružje.

Ali s obzirom na to da je projekt bio gotovo u potpunosti završen, te kako bi izbjegao konfrontacije s Berlinom, američki predsjednik Joe Biden odustao je 2021. od sankcija prema njegovim glavnim operaterima.

Odmah nakon ruske invazije Ukrajine 24. veljače, Njemačka je suspendirala Sjeverni tok 2, koji još nije bio počeo raditi, u koordinaciji sa SAD-om.

Nakon toga, njemačko-ruski operater sa sjedištem u Švicarskoj otpustio je svih 106 zaposlenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!