22:45 / 03.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Washington potvrdio donaciju inozemstvu od 80 milijuna doza cjepiva

Cjepiva su preko Covaxa stigla i u Meksiko

Cjepiva su preko Covaxa stigla i u Meksiko

Foto: Henny Romero / REUTERS

Washington je u četvrtak objavio da će 75 posto od 80 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje su Sjedinjene Države obećale stranim zemljama do kraja lipnja, biti raspodijeljeno putem programa Covax.

- Danas vlada objavljuje okvir za raspodjelu ovih 80 milijuna američkih doza diljem svijeta, navela je Bijela kuća u priopćenju. 


- Najmanje tri četvrtine doza će biti podijeljeno putem Covaxa, dodala je.


To predstavlja ukupno 60 milijuna doza raspodijeljenih putem tog sustava pokrenutog kako bi se jamčila pravedna raspodjela cjepiva, posebice siromašnim zemljama.


Preostalih 25 posto (20 milijuna doza) namijenjeno je "zemljama u potrebi, suočenima s velikim brojem oboljelih i neposrednim susjedima Sjedinjenih Država", precizirala je Bijela kuća.


Washington je također naveo zemlje kojima će biti isporučeno prvih 25 milijuna doza. Blizu 19 milijuna proći će kroz Covax, (6 milijuna za Južnu i Srednju Ameriku, 7 milijuna za Aziju i 5 milijuna za Afriku).


Preostalih 6 milijuna dat će se izravno zemljama "partnerima" (Meksiko, Kanada, Egipat, Irak, Jemenu...).


- Ne dijelimo te doze kako bi si osigurali usluge ili ustupke od drugih zemalja, naveo je američki predsjednik Joe Biden u priopćenju. 


- Dijelimo ta cjepiva kako bi spasili živote i svojim primjerom vodili svijet prema okončanju pandemije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!