Besplatno pivo, slobodni dani i lutrija za cijepljenje protiv COVID-a

03.06.2021.

13:02

Autor: Jelena Perleta, Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje u Francuskoj

Cijepljenje u Francuskoj

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Brojne države i privatni donatori prikupili su gotovo 2 milijarde i 400 tisuća dolara za globalni program COVAX koji cjepivo čini dostupnijim siromašnijim zemljama. Istodobno, sve one zemlje koje imaju dovoljno cjepiva, potiču na cijepljenje kako bi se što prije zaštitilo stanovništvo. Američki predsjednik to čini - besplatnim pivom. U Sjedinjenim Državama, pandemijom i dalje najpogođenijoj zemlji svijeta s 34 milijuna oboljelih i više od 600 tisuća žrtava, do Dana nezavisnosti, četvrtog srpnja, žele cijepiti 70 posto stanovništva. 


video thumb

Cijepljenje je, očito, ključna riječ. I to u svakome dijelu svijeta, jer svima je jasno kako je to jedini i najbolji način da pandemija postane tek ružna uspomena. SAD kreće u veliku kampanju, iako i dosadašnji rezultati nisu loši. Američki predsjednik Joe Biden ima za cilj procijepljenost stanovnika od 70% i to do 4. srpnja, Dana neovisnosti. U pomoć mu je pristigao i renomirani proizvođač piva koji nudi pivo na svoj račun za sve koji se cijepe.

- Cijepite se i popijte pivo. Besplatno pivo za sve starije od 21 godinu da proslavimo neovisnost od virusa!, kazao je predsjednik Biden.

Oko 63% odraslih Amerikanaca primilo je barem jednu dozu cjepiva, no cijepljenje se usporilo. Diljem svijeta mnogi zato pribjegavaju raznim trikovima. Kako bi se iskoristilo cjepivo, u Hong Kongu nude slobodan dan za svaku dozu onima koji ga još nisu primili, a takvih je mnogo. Tu je i primamljiva lutrija samo za cijepljene.

Od 15. lipnja u Francuskoj će se moći cijepiti i mladi od 12 do 18 godina. Ta je odluka donesena na sastanku vijeća za obranu zemlje. Francuska želi što prije natrag u normalan život.

- Za samo nekoliko dana prijeći ćemo na drugu fazu plana progresivnog ponovnog otvaranja koji smo razradili, i to od 9. lipnja. Nedavno smo uspjeli ponovno otvoriti terase, skratiti policijski sat i počet ćemo se vraćati u život kakav smo vodili, rekao je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

- To je dobra ideja jer COVID možda nije opasan za njih, ali jest za njihovu rodbinu i učitelje. Mislim da uoči nove školske godine to ima smisla jer tko želi novo zatvaranje, kaže Sarah Lecorff, stanovnica Pariza.

Utrku s vremenom vodi Japan koji je za 50 dana domaćin Olimpijskih igara, a cijepljeno je manje od 3% stanovništva. Zabrinuta je i javnost i stručnjaci. Vlast pak najavljuje ubrzano cijepljenje i visoke mjere zaštite.

video thumb

Njemačka, uza sve poteškoće koje su bile vezane uz cijepljenje, ide prema boljoj budućnosti. Život se polako vraća u normalu, ali i ono još važnije - gospodarstvo bilježi pozitivne rezultate.


- Izlazimo iz recesije brže nego što smo očekivali. Rezultati su izvrsni, i mislim da mogu reći - ono najgore je iza nas, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.


I dok razvijene zemlje izlaze iz krize, ponajviše zbog sve veće procijepljenosti, one siromašne, kojima cjepivo nije dostupno iz više razloga, ponajviše novčanih, i dalje se suočavaju s pandemijom. No i za njih se sprema velika prekretnica.


- Osigurali smo gotovo dvije i pol milijarde dolara za kupnju cjepiva koje ćemo donirati COVAX-u. Konkretno, riječ je o čak 132 milijuna doza cjepiva za sve one koji su u problemima, rekao je Jose Manuel Barroso, čelnik Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju.


Ovo je samo početak, jer COVAX bi kao sustav trebao do kraja godine osigurati gotovo dvije milijarde doza za sve one koji nisu u mogućnosti sami nabaviti cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!