Washington pozvao Peking na diplomaciju, a ne pritisak oko Tajvana

06.04.2023.

20:31

Autor: T.D./HRT/Hina

Washington pozvao Peking na diplomaciju

Washington pozvao Peking na diplomaciju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Peking se treba odlučiti za put diplomacije, a ne pritiska na Tajvan, istaknuo je u četvrtak glasnogovornik američke diplomacije, nedugo pošto je Kina poslala ratne brodove u vode kod tog otoka.

- I nadalje ćemo pozivati Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i gospodarskim pritiscima na Tajvan te da se radije odluči za konstruktivnu diplomaciju, rekao je pred novinarima Vedant Patel, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Peking se razbjesnio zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen i predsjednika američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja u srijedu u Washingtonu te najavio "odlučan" odgovor.

Kina smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija i kani ga vratiti pod svoju vlast.

- I ubuduće ćemo raditi na tome da komunikacijski kanali budu otvoreni kako bismo spriječili svaki rizik loše procjene, rekao je Patel.

Glasnogovornik je priznao da Sjedinjene Države i Kina različito gledaju na pitanje Tajvana, ali je istaknuo da su ga dvije sile u zadnjih 40 godina uspješno rješavale.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je pak u četvrtak da će Tajvan spriječiti upletanje Kine u njegove teritorijalne vode, nakon prethodno upućenih prijetnji kineskih pomorskih vlasti da će ondje pristupiti pregledu putničkih i teretnih brodova.

- Dok boravim izvan zemlje, naša služba za nacionalnu sigurnost pomno prati situaciju. Osigurali smo da naši brodovi mogu sigurno ploviti i spriječiti upletanje Kine u naše teritorijalne vode, rekla je Tsai uoči odlaska iz SAD-a, nakon sastanka s predsjednikom Zastupničkog doma, republikancem McCarthyjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!