Špijunski rat SAD-a i Kine - prijeti li eskalacija?

07.02.2023.

08:51

Autor: HRT/IMS/V.G.

Špijunski rat između SAD-a i Kine

Špijunski rat između SAD-a i Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Početak 2023. donosi nam samo loše vijesti i globalne prognoze. Jučer razoran i tragičan potres u Turskoj koji je već sada odnio više od četiri tisuće života, dok se agresija Rusije na Ukrajinu još žešće nastavlja bez izgleda da ratna agonija u Europi prestane. Nažalost, to nije sve - počeo je otvoreni špijunski, diplomatski i gospodarski rat dviju supersila Kine i SAD-a koji prijeti novim sukobom na Pacifiku i Tajvanu.


Je li slučaj kineskog balona potvrdio da SAD i Kina vode špijunski rat koji prijeti novoj eskalaciji?

- Balon koji su Amerikanci morali srušiti nije prvi koji je došao iz Kine i prešao teritorij SAD-a u posljednjih nekoliko godina. On je očito bio posebno dizajniran i posebno upravljan s posebnim uređajima. Analiza će pokazati koji su uređaji bili unutra i za koje svrhe. Ne treba sumnjati da je njihova namjera bila špijunaža, rekao je za HRT Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja, u emisiji "Studio 4".

Pojasnio je zašto su se Kinezi odlučili za špijunski balon u eri satelitskog nadziranja:

- Kad uspoređujete podatke koje dobijete iz satelitskog izviđanja, neki put imate problem s oblacima, lošim vremenskim uvjetima. S druge strane, sateliti brzo pređu preko nekog područja dok se baloni kreću sporije i na nižim visinama, te u pravilu ne predstavljaju prijetnju.

Posljednji govor kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kineskom svenarodnom kongresu, rekao je Akrap, pokazuje promjenu retorike iz gospodarstva u sigurnost i stabilizaciju Kine unutar svojih državnih granica, ali i teritorijalno širenje. Rusija, koja je zbog rata s Ukrajinom oslabila, pokušava se povezati s Kinom u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu, ali za to će morati platiti određenu cijenu. Rusija već sada naftu i plin prodaje Kini po znatno nižim cijenama od onih koje vladaju na svjetskim burzama.

- Treba biti oprezan jer Kini samo trebaju jeftini energenti da bi došla do stanja kojeg želi, a to je da budu najjača svjetska gospodarska i vojna sila, ustvrdio je Akrap.

Kina, istaknuo je Akrap, uči iz ruske agresije na Ukrajini. Vidjela je da je Rusija ostala sama i stoga u slučaju agresije na Tajvan po svaku cijenu želi izbjeći međunarodnu izolaciju.

Rat u Ukrajini


Uoči obilježavanja obljetnice ruske agresije na Ukrajinu, stanje je sve teže. Najavljuje se novi razorni udar na Kijev 24. veljače.

- Rusi napreduju na području oko Bahmuta, no to je bilo očekivano. Trenutna ruska strategija je da napadaju putem komunikacija. Za oslobađanje Ukrajine treba strategija djelovanja kroz prostor, a taj prostor uključuje i kvalitetu zemlje i vremenske uvjete. Kad se zemlja dovoljno stisne, zaledi ili osuši, ne sumnjam da će ukrajinske snage osloboditi brojna okupirana područja u Ukrajini. Da, uz ogromne žrtve, ali Rusi trpe znatno veće žrtve, rekao je Akrap.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!