Washington: Rusija odlučila uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo

14.04.2022.

07:17

Autor: Hina/HRT

Biden je rekao da Putin provodi "genocid" u Ukrajini

Biden je rekao da Putin provodi "genocid" u Ukrajini

Foto: Al Drago / REUTERS

Američka diplomacija je u srijedu opravdala optužbu za "genocid" koju je dan ranije iznio Joe Biden protiv Rusije, ocijenivši da ruske snage žele "uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo".

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi "genocid" u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci.


- Mislim da ćemo, kad prikupimo sve dokaze, doći do istog zaključka kao i predsjednik Biden jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj, rekla je za CNN američka državna podtajnica Victoria Nuland.


- Rusija i njezine snage svjesno su odlučile uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo, dodala je.


UN-ova Konvencija o sprječavanju i o kažnjavanju zločina genocida donesena 1948. opisuje ga kao "zločin počinjen u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine".


Pravnici su uvijek oprezni u vezi s upotrebom tog pojma, a zapadni čelnici su podijeljeni u vezi s tim. Kremlj pak ocjenjuje "neprihvatljivim" da Joe Biden iznosi takvu optužbu.


Američki diplomati ipak nastoje umanjiti konkretne posljedice predsjednikove optužbe, ocijenivši da je riječ ponajprije o "moralnom" stavu.


- Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke što smo ih svi vidjeli iz mjesta poput Mariupolja, Buče, Harkiva i drugih, rekao je u srijedu za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price, nabrajajući ukrajinske gradove u kojima je Moskva, po ocjeni Kijeva i zapadnih zemalja, počinila "zločine".


"Nije važno kako ćemo zvati" te čine, već "kako ćemo na njih odgovoriti, a odgovorit ćemo odlučno, šaljući našim ukrajinskim partnerima sve što im treba da se obrane", dodao je. 


- Bez obzira je li riječ o ratnom zločinu, o zločinu ili genocidu, to neće utjecati na našu strategiju, to nam neće dati veće ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!