13:24 / 15.01.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović, Miro Aščić/V.K., B.A./Dnevnik/IMS/HRT

Washington se priprema za inauguraciju uz najviše sigurnosne mjere

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Washingtonu će na dan inauguracije biti raspoređeno 20.000 pripadnika Nacionalne garde.
Zbog straha od novih nereda, Washington se priprema za inauguraciju Joea Bidena uz najviše sigurnosne mjere. Više se ništa ne prepušta slučaju. Nakon napada Trumpovih pristaša na Kongres 6. siječnja, Capitol je pretvoren u utvrdu ograđenu bodljikavom žicom, a u Washingtonu će na dan inauguracije biti raspoređeno 20.000 pripadnika Nacionalne garde. A pet dana prije preuzimanja Ovalnog ureda, Biden je predstavio sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka.

➡️ Biden: "Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku"
➡️ Trump je ranjen, ali mu politička karijera nije završena
➡️ Kurelić: Trump je zemlju ostavio u kataklizmičnoj situaciji

Inauguracija 46. predsjednika Sjedinjenih Država teško se može usporediti s bilo kojom do sada.

- Ako uspoređujemo, vjerojatno bi najsličnija bila ona Abrahama Lincolna. Govorimo o 1861., kada je sedam država već napustilo Uniju, a još će ih to učiniti nakon inauguracije. U travnju te godine u Sjedinjenim Državama počinje građanski rat, rekao je povjesničar Bijele kuće Matthew Costello.

Zbog nasilja 6. siječnja, sigurnosne mjere bit će bez presedana. U Washingtonu se raspoređuje 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde.

- Ne bojim se položiti prisegu na otvorenome, poručio je Joe Biden.

Zbog koronavirusne bolesti, kojom su Sjedinjene Države teško pogođene, umjesto desetaka tisuća ljudi, golemi park nasuprot Kongresa ispunit će zastave.  Gradonačelnica D.C.-ja pozvala je Amerikance da ne dolaze u Washington, nego da inauguraciju prate na televiziji. Pod sloganom "Ujedinjena Amerika", ta će inauguracija biti drugačija od svih dosad, a himnu će otpjevati Lady Gaga.

- Predano radimo na urednom prijenosu vlasti i sigurnoj inauguraciji. Američki narod ne zaslužuje ništa manje, rekao je Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.

- Cilj nam je zajamčiti sigurnu inauguraciju kako bi izabrani predsjednik Joe Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris prisegnuli na svoje dužnosti na način koji je u skladu s našom povijesti i tradicijom, i koji iskazuje počast američkom narodu i Sjedinjenim Državama, rekao je također Pence.

FBI upozorava na moguće nasilje i napade skupina koje su sudjelovale i u protrumpovskoj opsadi Capitola. Dok teku pripreme i u samoj Bijeloj kući za primopredaju vlasti, FBI lovi Trumpove pristaše zbog napada na Kongres. Uhićeno je više od 100 ljudi, a za još toliko ih se traga. Mogli bi biti optuženi za pobunu, za što im prijeti zatvorska kazna i do 20 godina. 

- Od 6. siječnja identificirali smo više od 200 osumnjičenika. Dakle, znamo tko ste i agenti FBI-a dolaze po vas. Savjetovao bih ljudima koji su skloni slijediti one od prošlog tjedna da ostanu kod kuće, naglašava Christopher Wray, direktor FBI-a.

A dok Donald Trump broji posljednje dane u Bijeloj kući, Biden je predstavio je plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijardi dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.

- Sve više vrhunskih ekonomskih stručnjaka, u vrijeme krize i kamatnih stopa na povijesno niskim razinama, slaže se kako si ne možemo dopustiti da sjedimo prekriženih ruku, ističe Biden.

Bidenov plan uključuje znatno povećavanje broja testiranja i otvaranje 100 tisuća radnih mjesta u zdravstvu te ulaganje milijardi dolara u nacionalnu kampanju cijepljenja protiv COVID-a. Moratorij na oduzimanje kuća produljit će se do srpnja, a plan predviđa i da Amerikanci dobiju još jedan ček od 1400 dolara po osobi ovisno o prihodima.

- Izravne isplate. Prošireno osiguranje za nezaposlene. Oslobađanje plaćanja najma. Pomoć u hrani. Zadržavanje zaposlenika na važnim radnim mjestima. Pomoć malim poduzećima. To su ključni elementi plana koji bi 12 milijuna Amerikanaca, 5 milijuna djece, izvukao iz siromaštva. Smanjio bi siromaštvo u crnačkoj zajednici za trećinu, u hispanskoj za gotovo četrdeset posto, rekao je Biden.

No sve to, prihvati li Kongres plan, povećat će zaduženost zemlje i opteretiti javne financije. Biden smatra da će korist biti veća od troškova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!