Weinsteinu počelo suđenje za seksualni napad u Los Angelesu

11.10.2022.

09:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein

Foto: Etienne Laurent / Pool via REUTERS

Odabirom porote u ponedjeljak u Los Angelesu počelo je suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu Harveyu Weinsteinu, a očekuje se da će za vrijeme dvomjesečnog procesa svjedočiti pet navodnih žrtava.

Sedamdesetgodišnji producent "Pulp Fictiona" već služi 23 godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku nakon što je osuđen za niz seksualnih kaznenih djela.

Sad se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverly Hillsu i Los Angelesu između 2004. i 2013.

Bude li osuđen, Weinstein - koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice - mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Weinstein, koji je u invalidskim kolicima, na sudu se pojavio odjeven u tamnoplavo odijelo sa svijetloplavom kravatom.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedjeljak, a nadzire ga sutkinja Lisa Lench.

Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Weinsteina eksplodirale su u listopadu 2017., a njegova presuda u New Yorku 2020. prekretnica je za pokret #MeToo.

U lipnju nije uspio njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih kaznenih djela.

Također su ga zasebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996.

Weinsteina je za uznemiravanje i napastvovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek.

The Los Angeles Times u petak je citirao njegova odvjetnika Marka Werksmana da će svjedočiti poznate osobe.

- Neke od tih žrtava ljudi će prepoznati. Neke od tih žena, vidjeli ste ih u filmovima, neke su u reklamnim kampanjama, neke su uspješne glumice ili modeli, rekao je Werksam a navodi list.

The Times piše da je jedna od pet tužiteljica - a sve će biti formalno poznate kao "Jane Doe" - Jennifer Siebel Newsom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma.

- Poput mnogih drugih žena, moju je klijenticu seksualno napastvovao Harvey Weinstein na navodnom poslovnom sastanku koji se pokazao zamkom, rekla je odvjetnica Elizabeth Fogan za list.

- Ona namjerava svjedočiti na njegovu suđenju i tražiti neke mjere pravde za žrtve, i u sklopu svojeg životnog rada na poboljšanju života žena, dodala je.

Siebel Newsom prije je o Weinsteinovu ponašanju pisala u eseju objavljenome 2017. ne navodeći pojedinosti o navodnim napadima.

Weinstein kaže da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni, a njegov odvjetnik novinarima je rekao da optužbe iz Los Agelesa "potiču od prije mnogo godina" i ne mogu se "potkrijepiti forenzičkim dokazima" niti "vjerodostojnim svjedocima".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!