15:36 / 17.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

WhatsApp pokušava blokirati talibane

WhatsApp pokušava blokirati talibane

WhatsApp pokušava blokirati talibane

Foto: Ilustracija/Abdul Khaliq Achakzai / Shutterstock/REUTERS

WhatsApp pokušava otkriti koriste li se talibani tom aplikacijom za razmjenu poruka kako bi uspostavili kontrolu nad Afganistanom, a ako koriste, kako ih blokirati.

Talibani su poslali upozorenja putem WhatsAppa stanovnicima Kabula kada su preuzeli kontrolu nad gradom u nedjelju, navodi Washington Post.


Međutim, s obzirom na to da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije.


- Dužni smo poštovati zakone o američkim sankcijama, kazao je glasnogovornik WhatsAppa.


- To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu, dodao je.


Budući da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju, kompanija ne može čitati poruke koje se šalju putem aplikacije. Stoga se oslanja na druge identifikatore kako bi utvrdila koriste li se talibani aplikacijom, poput fotografija, imena, opisa profila i sl.


Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je pak za Bloomberg da njegova kompanija, kao i vlasnik Facebook, rade proaktivno na uklanjanju prisutnosti talibana na tim društvenim mrežama.


- Stanje se rapidno mijenja, a siguran sam da će se u skladu s time mijenjati i rizik. Morat ćemo modificirati način rada i ono što radimo kako bismo odgovorili na promjenjive rizike koji nastaju, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!