16:13 / 19.12.2021.

Autor: HRT/Hina

WHO će odobriti Sputnik V, poručuju iz Kremlja

Cjepivo Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Kremlj je uvjeren kako će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u idućih par mjeseci odobriti Sputnik V, rusko cjepivo protiv COVID-a, prenijela je agencija Interfax. Čvrsto vjerujem kako će WHO kroz par mjeseci odobriti Sputnik, tada ćemo moći s Europljanima nastaviti borbu protiv virusa, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov za Interfax. 

Kremlj je priopćio kako Rusija WHO-u još nije predala svu dokumentaciju potrebnu za odobrenje cjepiva zbog razlika u regulativnom standardu. WHO očekuje kako će svi važni dokumenti biti dostavljeni do kraja godine, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević za agenciju RIA.

U dokumentarcu o pandemiji COVID-a, emitiranom na državnoj televiziji Rossiya 1, Peskov je izjavio kako je smrtnost u Rusiji bila jako visoka. Opisao je to kao tragediju koja je posebno zaokupila predsjednika Vladimira Putina i njegovu administraciju. Peskov je ljude koji odbijaju cijepljenje okarakterizirao kao "opasne budale", prenosi TASS.

U Rusiji su u nedjelju prijavljene 1023 smrti od covida. Rusija je na trećem mjestu na svijetu po sveukupnom broju smrtnih slučajeva, a po Reutersovom izračunu veću smrtnost imali su samo Brazil i SAD. Peskov je dodao kako su među umrlima nažalost i članovi predsjednikove administracije i članovi njihovih obitelji, ali kaže kako predsjednik Putin nije u opasnosti od zaraze.

Kaže kako je Putin cijepljen dva puta, a primio je i probno Sputnik nazalno cjepivo u spreju. Oko njega je dostatan broj doktora i stručnjaka koji se brinu za njegovu epidemiološku sigurnost, kazao je Peskov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!