WHO: COVID-19 ostaje globalna izvanredna situacija

12.07.2022.

17:58

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da je COVID-19 i dalje globalna izvanredna situacija, gotovo dvije do dvije i pol godine nakon što je prvi put proglašena.

Odbor za izvanredne situacije, sastavljen od neovisnih stručnjaka, istaknuo je u priopćenju da sve veći broj slučajeva, stalna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u nizu zemalja znače da je i dalje situacija izvanredna.

Broj slučajeva prijavljenih WHO-u porastao je za 30 posto u zadnja dva tjedna, iako su se povećanim imunitetom stanovništva, uglavnom zahvaljujući cjepivima, bitno smanjile hospitalizacije i smrtni ishodi, navodi se u priopćenju odbora.

- COVID-19 nije ni blizu kraja, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji za novinare u Ženevi nakon objave.

- Dok nas virus pritišće, moramo ga suzbijati, dodao je.

Zbog COVID-a-19 Svjetska zdravstvena organizacija je 30. siječnja 2020. prvi put proglasila najvišu razinu upozorenja, poznatu kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodne važnosti.

Takva odluka može pomoći u ubrzanju istraživanja, financiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!