21:21 / 13.01.2021.

Autor: P.F./Hina

WHO: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

Foto: Elliot Alderson/Pixabay

Foto: Elliot Alderson/Pixabay

Foto: - / -

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.
Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo, rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan.

U svijetu je tijekom epidemije umrlo gotovo dva milijuna ljudi, dok je oko 91,5 milijuna zaraženo.

➡️ Koronavirus - 1135 novih slučajeva, preminulo 26 osoba
➡️ Koliko je školskih objekata pregledano nakon potresa?
➡️ Fuchs: U školi učenici do 4. razreda osnovne i budući maturanti, ostali online

WHO je objavio da je, nakon dva tjedna u kojima je zabilježeno manje slučajeva, u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tijekom sezone blagdana.

- Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Europi i Sjevernoj Americi, vidjeli 'savršenu oluju' - hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim zemljama, rekao je Ryan.

- U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja, rekla je dužnosnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove.

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.

U 46 zemalja primijenjeno 28 milijuna doza cjepiva

U 36 dana primijenjeno je oko 28 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u 46 zemalja svijeta. Korišteno je pet različitih cjepiva i platformi, rekao je Ryan.

Unatoč početku kampanje cijepljenja izrazio je zabrinutost zbog brzog širenja epidemije u nekim zemljama povezanog s pojavom novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Što se tiče kampanja cijepljenja izrazio je žaljenje što se one uglavnom provode u bogatim zemljama.

- Trenutačno se cijepljenje provodi u nekih 46 zemalja, ali među njima je samo jedna s niskim dohotkom, istaknuo je  Ryan, a 38 od tih 46 su bogate.

- Ima zemalja koje žele i treba im cjepivo, a neće ga dobiti, osim ako ga mi bolje ne raspodijelimo, rekao je, dodajući da se svi moramo više potruditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!