09:28 / 11.05.2021.

Autor: Vijesti/HRT/IMS/V.G.

WHO: Indijski soj koronavirusa razlog za globalnu zabrinutost

Indija

Indija

Foto: Navesh Chitrakar / Reuters

Iz Svjetske zdravstvene organizacije priopćili su da virusna varijanta indijskog soja, koja je prvi put zabilježena lani u prosincu, izaziva globalnu zabrinutost zbog povećane prenosivosti. 

Preliminarne studije pokazuju kako se mutacija B.1.617 širi lakše od ostalih varijanti te zahtijeva daljnje istraživanje, piše BBC.

Ta se varijanta već pojavila u drugim zemljama, a mnoge su države odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije.

Tri druge varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila dobile su istu oznaku.

Zbog rekordnih brojeva novozaraženih i preminulih od COVID-a u Indiji, vlada premijera Narendre Modija poziva se da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Službene statistike pokazuju da svaki dan oko 4000 ljudi umire od covida u Indiji, gdje je epidemije dosad pokosila gotovo 250.000 ljudi. Mnogi stručnjaci ocjenjuju da su ti brojevi podcijenjeni, navodeći za primjer podatke dobivene od krematorija.

Broj žrtava koje nisu obuhvaćene statistikom posebno je velik sada kada se epidemija proširila izvan velikih gradova, na seoska područja gdje su bolnice rijetke i slabo ažuriraju podatke.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!