21:14 / 10.05.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/E.L.S.

U Indiji i dalje teško, Europa sve više se otvara

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Većina europskih zemalja ukinula je stroge mjere. Sve je više cijepljenih, a u sve većim količinama na europsko tržište stiže i cjepivo Johnson and Johnsona. Istodobno, Indija je i dalje najveće svjetsko žarište.


Indija se i dalje grčevito bori s ubrzanim širenjem zaraze i mutiranim varijantama koronavirusa. Sve su veći pritisci na premijera Narendru Modija da nametne nacionalnu blokadu jer je broj novozaraženih i preminulih stalno blizu rekorda. U gradu na sjeveru, Amritsaru, ni policija ne može kontrolirati kaos i gužvu na mjestima za cijepljenje.

- Ljudi se suočavaju s toliko problema, sjede na 'brdu' eksploziva. Ne pronađe li se alternativa poput distribucije cjepiva u više centara, zajedničkih dvorana ili igrališta, lako je moguća zaraza – kaže Vikas Kumar, cijepljeni stanovnik Ghaziabada.

Nakon što su Španjolci tijekom vikenda razuzdano proslavili završetak šestomjesečnog lockdowna ne obazirući se previše na preporuke o nošenju maski ili držanju distance, epidemiolozi te u Europi COVID-om najpogođenije zemlje, upozoravaju da je pandemija daleko od kraja.

Bosni i Hercegovini isporučena je nova pošiljka s malo više od 43 tisuće doza Pfizer-BioNTechova cjepiva pa bi, nakon višednevnog zastoja, trebalo biti nastavljeno cijepljenje koje u toj zemlji znatno kasni. Tri četvrtine isporučene količine naručene su preko mehanizma Covax, a ostatak je interventna pomoć Europske unije. Epidemiološko stanje u BiH je stabilno. Dnevni broj novozaraženih smanjuje se već tri tjedna i nije bio veći od 500. Manje je i smrtnih slučajeva.

I dok je u SAD-u trenutačno obustavljeno cijepljenje cjepivom kompanije Johnson&Johnson, Europska unija dopušta upotrebu tog cjepiva koje se daje u jednoj dozi, a prednost mu je i skladištenje na normalnim temperaturama. Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koje su odobrile njegovu primjenu.

- Uzimajući u obzir preporuke njemačkog odbora za cijepljenje i ozbiljne, ali vrlo rijetke nuspojave koje se mogu pojaviti, odlučili smo ukinuti prioritet za cjepivo Johnson & Johnsona, baš kao i za AstraZenecino – izjavio je Jens Spahn, ministar zdravstva Savezne Republike Njemačke.

U zemlji je na snagu stupila odredba koja cijepljene oslobađa nekih mjera - poput zabrane noćnog kretanja ili obvezne karantene nakon povratka iż inozemstva. Dakako, to vrijedi samo za one koji su primili obje doze.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!