12:59 / 09.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/V.G./P.F.

Ako koronavirus nije krenuo iz laboratorija, odakle je?

Znanstveni tim WHO-a u Wuhanu istražuje podrijetlo koronavirusa

Znanstveni tim WHO-a u Wuhanu istražuje podrijetlo koronavirusa

Foto: Aly Song / Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija i ekipa kineskih stručnjaka objavili su da se ne može precizno utvrditi podrijetlo pandemije, no zaključili su da teorija o laboratorijskom podrijetlu nije vjerojatna. Ističu da je infekcija najvjerojatnije prešla sa životinje na čovjeka, no nisu uspjeli identificirati o kojoj je životinji riječ. Istodobno, u svijetu se nastavlja masovno procjepljivanje uz utrka s nabavom i distribucijom različitih vrsta cjepiva i proizvođa.

Prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek, najvjerojatnija je pretpostavka, zaključio je Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva Svjetske zdravstvene organizacije koje je upravo završilo istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 milijuna ljudskih života.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa.

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus prešao sa životinja na ljude, a tim stručnjaka koji vodi Peter Ben Embarek, stručnjak WHO-a za sigurnost hrane i životinjske bolesti, je na konferenciji za novinare poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo. Domaćini su možda bili šišmiši ili pangolini, ali uzorci virusa pronađeni u tih životinja nisu identični SARS-CoV-2.

Znanstvenici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze.

Glasnogovornik kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva profesor Liang Wannian sugerirao je da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li mačke mogle biti domaćini virusa.

- Osjetljivost Minka i mačaka na SARS-CoV-2 sugerira da možda postoje dodatne životinje, poput onih koje pripadaju mačjoj obitelji, koje mogu djelovati kao spremnici virusa. Ali još nema dovoljno istraživanja, rekao je.

Prema dr. Embareku smatra se vjerojatnim da se virus mogao prenijeti preko smrznute hrane. Tu tezu zagovara i Kina tvrdeći da su njihovi stručnjaci više puta pronašli koronavirus na zamrznutoj hrani, ali iz uvoza.

Istraživanje će se nastaviti fokusirati na na tržnicu Huanana u Wuhanu, koja se povezuje s prvim slučajevima zaraze koronavirusom. Na tržnici su se prodavali smrznuti proizvodi, bilo je i prodavača koji su prodavali proizvode od pripitomljenih divljih životinja. 

I dalje drži vodu i teorija o prijenosu s drugih živih organizama, najvjerojatnije šišmiša. No, gdje se to točno dogodilo istraživački timovi nisu mogli utvrditi. Kinezi, pak tvrde da šišmiš kao prvi prijenosnik zaraze nije opcija.

Član tima, stručnjak za zarazne bolesti Dominic Dwyer, rekao je da će za potpuno razumijevanje podrijetla covida-19 vjerojatno trebati godine.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje. 

U međuvremenu, diljem svijeta nastavlja se masovno procijepljivanje uz restrikcijeske mjere koje se u Europi polako počinju popuštati.

U Austriji koja posljednjih dana ima između 1000 do 1500l novozaraženih dnevno, otvorene su trgovine uz obvezno nošenje FFP2 maske i održavanje fizičke distance. Proradili su i frizerski saloni, ali je pri ulasku u salon, nužan negativan test. Vlasti upozoravaju da je broj zaraženih i dalje visok, da cijepljenje ide presporo te da je i dalje nužno pridržavati se svih trenutačno važećih mjera.

U susjednoj Sloveniji prosječan broj novozaraženih na tjednoj razini pao je s današnjim podacima na manje od tisuću i iznosi 842, što su brojke koje omogućuju vladi da proglasi tzv. narančastu zonu, u kojoj dolazi do daljnjeg popuštanja mjera.

Iz Sarajeva stiže, pak vijest da su stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Sarajevu izolirali novi soj koronavirusa tzv. britanskog tipa. Epidemiolozi u Federaciji tvrde kako nema razloga za paniku jer je širenje mutacija virusa očekivano u sadašnjim okolnostima, te da je jedino važno da svaka zemlja uspostavi program sekvencioniranja kako bi se na vrijeme otkrila prisutnost takvih mutacija kod zaraženih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!