WHO misli da se COVID u Sjevernoj Koreji pogoršava

02.06.2022.

07:41

Autor: Hina/A.P.C.

Pjongjang tvrdi da broj slučajeva "groznice" opada

Pjongjang tvrdi da broj slučajeva "groznice" opada

Foto: - / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da se situacija s epidemijom bolesti COVID-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava te izražava žaljenje zbog nedostatka informacija i suradnje vlasti u Pjongjangu koja tvrdi da broj slučajeva "groznice" pada.

- Trenutačno ne možemo točno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, nego se pogoršavaju, rekao je Michael Ryan, voditelj za krizne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na konferenciji za novinare u Ženevi.Istaknuo je da WHO raspolaže istim informacijama koje Pjongjang daje ostatku svijeta. 


- Još jednom, veoma je teško ostatku svijeta dati točnu ocjenu jer ne raspolažemo nužnim podatcima, rekao je.  


Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom COVID-a, navodi da je Sjeverna Koreja prijavila ukupno 3,7 milijuna oboljelih.


Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je podatak o 96.610 novih slučajeva "groznice", kako naziva COVID-19, nakon  što je početkom svibnja bilo 390.000 zaraženih na dan. 


Prema službenim informacijama, u Sjevernoj Koreji dosad je više od 3,8 milijuna zaraženih i 69 mrtvih.


- Doznajemo o mnogim slučajevima ozdravljenja, ali iz zemlje dobivamo samo ograničene informacije, istaknula je Van Kerkhove.


Dvadeset pet milijuna Sjevernokorejaca nije cijepljeno 


Michael Ryan rekao je da je WHO više puta nudio pomoć sjevernokorejskim vlastima, pa i cjepivo u tri navrata. 


- I nadalje ćemo ga nuditi, istaknuo je.


Rekao je da WHO surađuje s Kinom i s Južnom Korejom kako bi ostvarili napredak.


- Vidimo pozitivna nastojanja kako bi se pokušao riješiti ovaj zajednički problem. To nije dobro za ljude Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje, za regiju i za čitav svijet, istaknuo je Ryan na konferenciji za novinare.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!