19:32 / 05.03.2021.

Autor: Hina/HRT

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planirane objave prvih rezultata istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te najavila cjelovito izvješće u drugoj polovini ožujka.

- Umjesto preliminarnog izvješća, cjelovito izvješće bit će predstavljeno u tjednu nakon 14. ožujka, rekao je u Ženevi voditelj tima Peter Ben Embarek.

Embarek je predvodio skupinu od desetak znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) da posjete bolnice i istraživačke institute u Wuhanu, u središnjoj Kini, gdje je prvi put identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo COVID-a.

WHO nije iznio razloge izmjene svog plana o objavi rezultata.

Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini provedena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da budu označene kao krivac za pandemiju.

Rezultati predstavljeni na prvoj konferenciji za novinare nakon završetka putovanja u Kinu bili su nejasni. Embarek je, kako se čini, isključio mogućnost da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu i iznio je informaciju da je virus prenesen na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i prije pretpostavljalo.

Misija je bila na udaru kritika, a WHO obasut optužbama da se umnogome oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati na to da se bolest širila mjesecima prije nego što je prepoznata.

Skupina od 26 znanstvenika objavila je otvoreno pismo u kojem navodi da misija WHO-a "nije imala mandat, neovisnost ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu" o teorijama o podrijetlu COVID-a.

- Sve su pretpostavke i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih, rekao je Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu u Australiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!