WHO optužen za spolno nasilje u Kongu

28.09.2021.

20:33

Autor: P.F./Hina

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) našla se na meti ozbiljnih optužbi o spolnom nasilju koje su njezini zaposlenici navodno počinili nad desecima žena u Demokratskoj Republici Kongu, a povjerenstvo koje istražuje slučaj osudilo je, kako navode, strukturne propuste i pojedinačni nemar.

Spolnu zlouporabu počinili su članovi osoblja, domaći suradnici kao i međunarodni članovi timova zaduženih za suzbijanje epidemije ebole koja je harala Demokratskom Republikom Kongom između 2018. i 2020., ističu istražitelji koji su saslušali desetke žena kojima se nudio posao u zamjenu za spolni odnos ili su bile žrtve silovanja.

U uvodu izvješća neovisno istražno povjerenstvo, koje je u listopadu 2020. osnovao glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, iznosi se mračna slika stanja na terenu.

Povjerenstvo je utvrdilo raširenost slučajeva spolne zlouporabe i iskorištavanja u vrijeme borbe s desetim valom ebole, što je povećalo ranjivost navodnih žrtava koje nisu dobile potrebnu pomoć kakvu zahtijeva takvo ponižavajuće iskustvo.

- Prva stvar koju želim reći žrtvama i preživjelima jest da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpjeli od osoba koje su bile zaposlenici WHO-a i koje su vam trebale biti na usluzi i štititi vas, rekao je Tedros najavivši oštro kažnjavanje odgovornih, na konferenciji za novinare o zaključcima povjerenstva.

- Ovo je težak dan za WHO, priznao je glavni direktor koji se kandidirao za drugi mandat na čelu organizacije, što je prošlog tjedna s odobravanjem dočekala većina zemalja EU-a.

Kada ga je novinarka upitala hoće li dati ostavku, Tedros je prešutio.

- Četrnaest sam puta izlazio na teren i taj se problem nije iznosio. Možda sam ja trebao postaviti pitanja, rekao je ipak.

Povjerenstvo je identificiralo 83 navodna počinitelja, među kojima je 21 bio zaposlenik WHO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!