10:41 / 19.01.2022.

Autor: P.F./Hina

WHO: Pandemija ni blizu kraja, mogući novi sojevi virusa

 Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je svjetske čelnike da pandemija koronavirusa nije ni blizu kraja, s obzirom na to da neke europske države u posljednja 24 sata izvješćuju o rekordnome broju novih slučajeva zaraze zbog varijante omikron. Taj vrlo prenosivi soj koronavirusa nesmanjenom se brzinom širi svijetom, zbog čega neke vlade uvode nove mjere ograničenja, a istodobno se ubrzava uvođenje booster doza cjepiva.

- Ova pandemija nije ni blizu kraja, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u utorak iz sjedišta agencije u Ženevi. Istaknuo je da je omikron varijanta od prošlog tjedna prouzročila 18 milijuna novih slučajeva zaraze širom svijeta.

I premda se ovaj soj smatra manje ozbiljnim od prethodnih, vjerovanje da se radi o blagoj bolesti je pogrešno, kazao je Ghebreyesus, istaknuvši da omikron rezultira i hospitalizacijama i smrtnim ishodima te da ljudi i zbog manje teških oblika bolesti 'preplavljuju' zdravstvene ustanove.

- Omikron ne smatram blagim sojem jer je trenutačno dominantan i dalje rasplamsava nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u studenome u Južnoafričkoj Republici, istaknuo je.

Upozorio je svjetske čelnike da će se s obzirom na iznimno brzo širenje omikrona na globalnoj razini, vjerojatno pojaviti i nove varijante virusa, zbog čega je i dalje ključno praćenje i procjena situacije.

Kazao je i da je posebno zabrinut zbog stanja u zemljama s niskom stopom cijepljenih, jer su upravo necijepljeni izloženi većem riziku od razvoja teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda.

U Europi je prošli tjedan evidentirano pet milijuna slučajeva zaraze omikronom, a WHO je predvidio da bi taj soj do ožujka mogao zaraziti polovicu svih Europljana te na taj način dovesti do granica izdržljivosti zdravstvene radnike i bolnice diljem kontinenta. 

Francuska nastavlja bilježiti znatan porast broja novozaraženih. U posljednja 24 sata evidentirano je daleko najviše novih slučajeva od početka pandemije, više od 460.000, a u blagom je porastu i broj umrlih.

Samo Njemačka je u utorak evidentirala 112.323 slučaja zaraze koronavirusom i 239 smrtnih slučajeva, omikronom je zaraženo više od 70% testiranih, a žarište je Berlin gdje se virus širi u gusto naseljenim dijelovima grada. 

I direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan upozorio je da će povećana prenosivost omikrona vjerojatno rezultirati porastom broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, posebice u zemljama u kojima je cijepljen manji broj stanovnika.

- Eksponencijalni porast broja slučajeva, bez obzira na težinu pojedinačnih varijanti, rezultira neizbježnim povećanjem broja hospitalizacija i smrtnih ishoda, rekao je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!