WHO misli da je "prerano" proglasiti pobjedu nad Covidom

01.02.2022.

20:46

Autor: I.Z./HRT/Hina

WHO misli da je "prerano" proglasiti pobjedu nad Covidom

WHO misli da je "prerano" proglasiti pobjedu nad Covidom

Foto: - / Pixabay

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas je upozorio da još nije vrijeme za proglašenje pobjede nad Covidom-19 i za ukidanje mjera suzbijanja virusa.

- Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede u bilo kojoj zemlji, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji, izrazivši zabrinutost zbog porasta broja umrlih u većem dijelu svijeta.

Njegov poziv na oprez dolazi u času dok neke zemlje razmišljaju o povratku na život kakav je bio prije pandemije.

Danska se na takav korak odlučila danas, unatoč rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, ocijenivši da to može učiniti zahvaljujući visokoj procijepljenosti i manjoj opasnosti omikron inačice koronavirusa.

Direktor programa hitne zdravstvene zaštite WHO-a Michael Ryan rekao je da se boji da neke zemlje zbog političkog pritiska nastoje oponašati vlade koje već popuštaju mjere, ne vodeći računa o zdravstvenoj situaciji u vlastitoj zemlji i o procijepljenosti.

I Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom Covida-19 u WHO-u, upozorava da se mjere ne smiju brzo popuštati.

- Pozivamo na oprez jer mnoge zemlje još nisu dosegnule vrhunac vala zaraze omikronom. Velik broj zemalja ima nisku razinu procijepljenosti, rekla je.

- A veće širenje zaraze znači veći broj umrlih, podsjetio je Tedros.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!