21:45 / 19.10.2020.

Autor: B.A./Hina

WHO poručuje vlastima: Stavljajte kontakte u izolaciju

Ilustracija: REUTERS/Bing Guan

Ilustracija: REUTERS/Bing Guan

Foto: - / REUTERS

Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano.
U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Europi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.  

➡️ COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Beroš: Treba povećati kapacitete u respiracijskim centrima

- Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem Covida bude stavljen u karantenu tijekom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sustavni način" i to je "jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva Covida-19 eksplodirao je na Starom kontinentu posljednja dva tjedna.

- Oko polovice zemalja europske regije WHO-a zabilježilo je prošli tjedan 50-postotno povećanje broja infekcija, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak".

- Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sustavu ako ne pazimo na mjere, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 milijuna, a umrlih je 1,1 milijun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!