WHO poziva na hitnu akciju nakon smrti od sirupa protiv kašlja

23.01.2023.

18:02

Autor: Hina/HRT/A.V.

WHO poziva na 'hitnu akciju'

WHO poziva na 'hitnu akciju'

Foto: - / Shuttestock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na "trenutnu i usklađenu akciju" za zaštitu djece od kontaminiranih lijekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 djece - većinom mlađe od pet godina - u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog zatajenja bubrega koje su izazvali kontaminirani lijekovi, priopćio je WHO u ponedjeljak.


Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.


- To su otrovne kemikalije koje se koriste kao industrijska otapala i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti smrtonosni čak i ako se uzmu u malim količinama pa se nikada ne bi smjeli naći u lijekovima, istaknuo je WHO.


Agencija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 zemlje da spriječe nove smrtne slučajeve.


WHO je već poslao upozorenja o određenim proizvodima u listopadu i ranije ovog mjeseca.


Zatražio je da se s polica uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koji se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji, odnosno Uzbekistanu.


Također je izdao upozorenje prošle godine za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma. Riječ je o sirupima koji su se prodavali na domaćem tržištu.


Te su tvrtke zanijekale da su njihovi proizvodi bili kontaminirani ili su odbile komentirati slučaj dok traje istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!