17:46 / 04.08.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

WHO poziva na moratorij na docjepljivanje, SAD odbacuje poziv

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Fabrice Coffrini / REUTERS

Bijela kuća je u srijedu odbacila poziv WHO-a na moratorij na treću dozu cjepiva protiv covida-19, ocijenivši da SAD ne treba birati između davanja treće doze cjepiva svojim građanima i doniranja cjepiva trećim zemljama. 

- To je pogrešna alternativa. Mislimo da možemo učiniti oboje i da ne moramo birati između docjepljivanja Amerikanaca, što ionako još nije službeno predviđeno, i pomaganja siromašnim zemljama - rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, komentirajući poziv WHO-a.

Podsjetila je da je SAD već podijelio više od 100 milijuna doza cjepiva siromašnijim zemljama, što je više od donacija svih ostalih zemalja svijeta zajedno. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je ranije na moratorij na davanje booster doza cjepiva protiv covida-19 barem do kraja rujna.

- Time bi se omogućilo da se cijepi najmanje 10 posto stanovnika svake zemlje, naglasio je njezin direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Razumijem da sve vlade žele zaštititi svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnog cjepiva iskoriste još i više, rekao je.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je treću dozu cjepiva prošli tjedan, započevši kampanju docjepljivanja ljudi starijih od 60 godina u svojoj zemlji.

SAD je u srpnju potpisao ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 kako bi se moglo cijepiti mlade i docijepiti starije.

- Moramo se umjesto toga fokusirati na one ljude koji su najranjiviji, najviše izloženi riziku od teške bolesti i smrti, da dobiju prvu i drugu dozu, rekla je direktorica za cjepiva WHO-a Katherine O'Brien.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!