10:46 / 31.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

WHO protiv masovnog korištenja maski za lice

Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Foto: - / REUTERS

Epidemiologinja koja radi za WHO, dr. Maria Van Kerkhove, istaknula je da je važno "prednost u korištenju maski dati onima kojima je to sada najpotrebnije.
Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije jučer su rekli da i dalje ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, prenosi CNN.

-Koronavirus - najnovije informacije

-
Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa, rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan na konferenciji za novinare održanoj jučer u Ženevi.

- Tu je i globalni problem nedostatka maski i ostalih medicinskih potrepština. Trenutačno su svake sekunde i svakoga dana ovome virusu i riziku najizloženiji zdravstveni radnici. Pomisao na to da nemaju maske je strašna, kazao je.

Epidemiologinja koja radi za WHO, dr. Maria Van Kerkhove, jučer je istaknula da je važno "prednost u korištenju maski dati onima kojima je to sada najpotrebnije, a to su zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

- Dakle, upotrebu maski preporučujemo onima koji su oboljeli jer nošenjem maske sprečavaju širenje bolesti na druge. Istodobno preporučujemo da maske nose oboljeli koji borave kod kuće i pojedinci koji o njima brinu, rekla je Kerkhove.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije prošli su tjedan upozorili da se liječnici globalno suočavaju s velikim nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava.

- Svijet je suočen s nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava za one u prvim linijama borbe protiv koronavirusa, a to su maske, rukavice i zaštitna odijela. Zaštita zdravstvenih radnika mora nam biti prioritet, istaknula je Kerkhove prošli tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!