20:12 / 13.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

WHO: Treća doza cjepiva protiv COVID-a nije opravdana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Primjena dodatnih doza cjepiva protiv COVID-a kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i američke agencije za lijekove FDA.

- Cjepiva, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika COVID-a i koje još nisu cijepljene, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet


- Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog cijepljenja cijele populacije, kod koje je učinkovitost protiv teških oblika i dalje visoka, nastavlja ta skupina međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i FDA-e te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta. 


Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.


U zemljama poput Francuske, počelo je docjepljivanje trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon cijepljenja) i osobe oslabljenog imuniteta. 


Te zemlje to opravdavaju padom učinkovitosti protiv delta-soja, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava. 


Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon cijepljenja. Sjedinjene Države pokreću kampanju dodatnog cijepljenja 20. rujna, počevši od najstarijih. 


WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije znanstveno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama. 


Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da, i ako se razina antitijela s vremenom smanjuje kod cijepljenih, to ne znači da su cjepiva manje učinkovita protiv teških oblika oboljenja.


Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv.


Uz to preporučuju razvoj dodatnih cjepiva posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih cjepiva.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!