18:08 / 05.11.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO zabrinut zbog "eksplozije" koronavirusa u Europi, poziva da škole ostanu otvorene

Ilustracija (REUTERS/Yves Herman)

Ilustracija (REUTERS/Yves Herman)

Foto: - / REUTERS

Prema procjeni WHO-a, masovnim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do veljače u Europi možemo spasiti više od 261.000 života.
U Europi se trenutačno događa "eksplozija" broja zaraženih koronavirusom i ona ne smije popustiti u borbi s pandemijom, rekao je direktor europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije, pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

➡️ Epidemija zaraze koronavirusom - najnovije informacije     
➡️ Covid-19: Više europskih zemalja ponovno ima rekordne brojeve novooboljelih    

- Svjedoci smo eksplozije broja zaraženih u Europi, gdje se u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milijun, a vidimo i da smrtnost postupno raste, istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP.

- Ne možemo se opustiti, to će biti teško razdoblje, rekao je.

Europsko područje WHO-a koje obuhvaća 53 zemlje, među kojima je i Rusija, prijavilo je više od 11,8 milijuna slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije. U posljednjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 milijuna novozaraženih i 19.500 umrlih.

Prema procjeni WHO-a, masovnim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do veljače u Europi možemo spasiti više od 261.000 života.

- Status quo nije opcija i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu ciljanih i razmjernih mjera kako bi se zaustavio porast broja zaraženih i smrtnost, dodao je Kluge. No škole trebaju ostati otvorene do kraja i zatvarati se samo u krajnjem slučaju, ocijenio je.

- Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze, rekao je taj liječnik.

- Škole trebaju ostati otvorene do kraja jer si ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog koronavirusa, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!