07:18 / 30.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Wuhan: Posjet stručnjaka WHO-a prvoj bolnici za oboljele od bolesti COVID-19

Stručnjaci WHO-a u Wuhanu

Stručnjaci WHO-a u Wuhanu

Foto: ROMAN PILIPEY / EPA-EFE

Kina, optužena da je prekasno reagirala na prve slučajeve bolesti COVID-19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pozornost na svoju uspješnu borbu protiv epidemije.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nastavili su u subotu u Wuhanu svoje istraživanje o podrijetlu koronavirusa, tijekom kojega bi, uz bolnicu koja je prva primila oboljele od covida, trebali posjetiti i Institut za virologiju te tržnicu.

Izašavši iz četrnaestodnevne karantene, članovi tima posjetili su uz pratnju bolnicu Jinyintan u Wuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente oboljele od, u ono vrijeme, tajnovitoga virusa.

Njihov točan raspored još nije poznat, s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tweetovi i oni SZO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjet, koji bi za nju mogao biti politički vrlo osjetljiv.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti, više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja.

- Želio bih upozoriti cijeli svijet: da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno nije nužno pronaći izvor prvoga prijenosa, rekao je novinarima direktor za hitne operacije SZO-a Michael Ryan.

Unatoč "vrlo vrlo gustom rasporedu" skupine stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše pojedinosti o njihovu programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Trumpova administracija iznosila je hipotezu da je virus "pobjegao" iz Instituta za virologiju i zarazio istraživače.

Kina, optužena da je prekasno reagirala na prve slučajeve covida 19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pozornost na svoju uspješnu borbu protiv epidemije.

Ako se može vjerovati službenim podacima, od sredine svibnja samo su dvije osobe umrle od koronavirusa, a Kina je prijavila 4636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu s više od 2,1 milijun umrlih u svijetu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!