Xiju za gospodarske probleme kriv Zapad

06.03.2023.

16:14

Autor: P.F./Hina/HRT

Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Thomas Peter / Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je kako želi da privatna poduzeća budu bogata, ali da također budu na korist svima te da zajedno s državnim poduzećima podijele odgovornost za postizanje boljitka svih Kineza.

Xi je na sastanku iza zatvorenih vrata s vladinim savjetnicima koji predstavljaju poslovni sektor tijekom godišnjeg zasjedanja parlamenta, pozvao tvrtke i poduzetnike da pokažu "domoljublje" i aktivno se uključe u dobrotvorne inicijative, izvijestio je državni radio.

Privatne kineske i strane tvrtke čekale su da Peking izađe s detaljima kako namjerava ostvariti svoj cilj "zajedničkog blagostanja". Radi se o Xiovoj prepoznatljivoj inicijativi smanjenja jaza između bogatih i siromašnih i kako u tome mogu pomoći privatne kompanije.

Kineski predsjednik je naveo da bi privatne tvrtke trebale pravednije dijeliti plodove svog rasta sa zaposlenima u, kako je on to nazvao, društvu zajedničkih interesa.

- Budite bogati i odgovorni, budite bogati i na korist ostalih, budite bogati i brižni, poručio je Xi.

Također je rekao da će Kina prema privatnim tvrtkama i poduzetnicima postupati kao prema "obitelji", obećavši da će ukloniti institucionalne prepreke koje ih priječe da se pošteno bore na tržištu.

Peking je najavio da će podržati privatni sektor koji se oporavlja od državnih ograničenja zbog pandemije COVID-a 19, a koja su ukinuta u prosincu. Za poteškoće s kojima se trenutno suočava kinesko gospodarstvo Xi je okrivio Zapad.

- Predvođen SAD-om, Zapad je poduzeo sveobuhvatne mjere kako bi zauzdao rast Kine zbog čega se sada suočavamo s izazovima bez presedana za naš razvoj, rekao je Xi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!