Xi rekao Billu Gatesu da se nada da će se američko-kinesko prijateljstvo nastaviti

16.06.2023.

10:02

Autor: Hina/HRT/R.S.

Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Florence Lo / Reuters

Xi Jinping nazvao je Billa Gatesa "starim prijateljem" i rekao kako se nada da bi zajedno mogli provoditi aktivnosti koje bi bile korisne i za Kinu i za Sjedinjene Države, na prvom susretu kineskog predsjednika sa suosnivačem Microsofta nakon nekoliko godina.

Na sastanku u državnom pansionu Diaoyutai u Pekingu, gdje kineski čelnici povijesno primaju visoke strane goste, Xi je Gatesu rekao da je vrlo sretan što ga vidi, te ga je opisao kao prvog američkog prijatelja s kojim se sastao ove godine.

- Često kažem da temelj kineskih odnosa s Amerikom leži u njezinom narodu. Polažem svoje nade u američki narod, rekao je Xi u videosnimci koju je objavila državna televizija CCTV.

- S trenutnom globalnom situacijom možemo provoditi različite aktivnosti koje su korisne za naše dvije zemlje i narode, aktivnosti od kojih koristi ima cijelo čovječanstvo, rekao je.

Gates, koji je u Peking stigao u srijedu, rekao je Xiju da je "počašćen" što je imao priliku sastati se s njime.

- Uvijek smo imali sjajne razgovore i danas ćemo imati mnogo važnih tema za raspravu. Bio sam jako razočaran što nisam mogao doći tijekom posljednje četiri godine pa je vrlo uzbudljivo vratiti se, kazao je. 

Posljednji službeni susret Xija i Gatesa 2015.


Xi je prestao putovati u inozemstvo na gotovo tri godine jer je Kina zatvorila svoje granice tijekom pandemije, a njegovi međunarodni sastanci od ponovnog otvaranja uglavnom su bili s drugim državnim čelnicima.

Brojni izvršni direktori velikih međunarodnih kompanija posjetili su Kinu otkako je ponovno otvorena početkom ove godine, ali većina se sastala s vladinim ministrima.

Gates je odstupio iz Microsoftovog odbora 2020. kako bi se usredotočio na filantropske radove povezane s globalnim zdravljem, obrazovanjem i klimatskim promjenama.

Posljednji službeni susret Xija i Gatesa bio je 2015., kada su se sastali na marginama foruma Boao u pokrajini Hainan. Početkom 2020. Xi je napisao pismo Gatesu u kojem se zahvaljuje njemu i Zakladi Bill & Melinda Gates na obećanoj pomoći Kini, uključujući pet milijuna dolara za borbu te zemlje protiv Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!