Za trećinu manji izvoz ruskog plina u EU

15.09.2022.

16:38

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Izvoz ruskog plina u EU, ilustracija

Izvoz ruskog plina u EU, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Rusija će ove godine u EU izvesti 50 milijardi prostornih metara manje plina nego u 2021., izjavio je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak, prema novinskoj agenciji Interfax, što bi značilo da će se isporuke smanjiti za trećinu.

Prošle je godine Rusija u EU otpremila oko 150 milijardi prostornih metara plina.


Ruski izvoz energenata u Europu znatno se smanjio u ovoj godini zbog strogih sankcija kojima je Zapad reagirao na rusku invaziju na Ukrajinu, ali i  zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 nakon problema s povratom opreme poslane na servis u Siemens Energy.


Isporuke je smanjila i ukrajinska blokada tranzitne točke Sohranivka zbog, kako je objasnio operater ukrajinskog plinskog sustava GTSOU, ruskog preusmjeravanja plina u pobunjeni Luhansk, i rusko zatvaranje cjevovoda Yamal kojim plin stiže u Poljsku.


Rusija je prije invazije podmirivala oko 40 posto europske potražnje za plinom, a taj je udio u međuvremenu pao na devet posto.


Ruski Gazprom priopćio je danas da je njegov izvoz prirodnog plina u zemlje izvan Zajednice Neovisnih Država (ZND) od početka godine do 15. rujna smanjen za 38,8%, na 84,8 milijardi prostornih metara.


Smanjene isporuke ruskog plina potaknule su snažan rast cijena u Europi i EU razmatra mogućnost uvođenja cjenovnog limita. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog tjedna da će u tom slučaju Rusija potpuno prestati izvoziti svoje energente u Europu.


Viši menadžer u Gazpromu Oleg Aksjutin istaknuo je kako nema alternative ruskom plinu za Europu.


- Ne postoji zemlja koja može isporučiti resurse usporedive s onima polja u Sibiru i na poluotoku Jamal, rekao je Aksjutin, zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!