08:20 / 01.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Zadranka iz Italije: Život trenutno teče sasvim normalno

-

-

Foto: - / -

Turizam je trenutno ugašen, ali Italija je velika i njezin turizam nije ono što mi imamo, rekla je Tonka Kukin.
Nakon početnog razdoblja panike život sada teče sasvim normalno, rekla je jutros Tonka Kukin, Zadranka koja živi u Senigalliji, u blizini Ancone, javljajući se u HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

Ona živi u regiji Marche u središnjoj Italiji, u kojoj ulaze u treći tjedan karantene.

- Regija Marche dosta je pogođena. U odnosu na broj stanovnika radi se o regiji koja je odmah iza regija Lombardija, Valle d'Aosta i Emilija i Romanja. Mi smo u te četiri kritične regije u samom vrhu, rekla je Tonka Kukin, konzultantica u turizmu.

Indikativno je, kaže, da je u broju od 477 umrlih osoba u regiji Marche 70 posto muškaraca, srednja dob je 80 godina, a u 95 posto slučajeva riječ je o ljudima s prethodnim patologijama. Najkritičnija je situacija u sjevernom dijelu koji graniči s regijom Emilija i Romanja, dodaje.

- Život trenutno teče sasvim normalno, nakon početnog razdoblja panike vrlo brzo se sve normaliziralo. U kvartovima imamo dovoljno potrebnih usluga. Naš predsjednik regionalne vlade apelirao je da sve svoje potrebe limitiramo na kvart, da što manje odlazimo u susjedne kvartove i slično, rekla je Kukin.

Kako bi gledateljima u Hrvatskoj dočarala situaciju, pozvala ih je da zamisle da je Lombardija trećina Hrvatske, da u njoj živi 20 milijuna ljudi i da je to najproduktivniji dio zemlje.

- Možete zamisliti što znači ugasiti takvu jednu složenu, produktivnu žilu kucavicu jedne zemlje. Osim toga, ta gustoća naseljenosti najvjerojatnije je pridonijela širenju epidemije, ali Italija je i visoko tranzitna zemlja, jako je puno populacije starije dobi, rekla je Kukin.

- Sad smo u krizi i sad je najbitnije da se fokusiramo na ono što sad možemo učiniti, a sve ovo "možda" bi trebalo ostaviti ipak kad se situacija smiri, kad analitičari poslože taj timing što se događalo od samog početka do kraja epidemije. Smatram da treba biti fleksibilan i ne shvaćati sve doslovno, dodala je.

Govoreći o budućnosti turizma rekla je da treba biti pozitivan. Međutim, socijalna distanca će se održati i neko vrijeme nakon izlaska iz ove situacije.

- To govori da je turizam trenutno, hoćete-nećete, ugašen. Vrlo interesantno će biti kako će se on paliti naknadno. Tu je bitno kako je koja regija posložena. Toskana, koja je lider u turizmu u Italiji, donosit će mjere koje će sigurno odskakati u odnosu na druge regije, ali pazite, Italija je velika i talijanski turizam nije ono što mi imamo, a to je klasični ljetni turizam, imate Rim, Veneciju, Firenzu, koji nisu ključno vezani za ljeto, zaključila je Tonka Kukin.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!