Zahtjev izraelske krajnje desnice za ministarstvom obrane koči uspostavu vlade

20.11.2022.

13:09

Autor: Hina/HRT

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Arhiva / REUTERS/Nir Elias/File Photo

Napori mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua da brzo sastavi vladu propali su u nedjelju jer je potencijalni koalicijski partner s krajnje desnice zahtijevao položaj ministra obrane.

Jasna pobjeda desnice na izborima 1. studenog, čime je okončano gotovo četverogodišnje razdoblje nestabilnih vlada, povećala je očekivanja unutar Netanyahuovog konzervativnog Likuda da će se brzo sklopiti savez sa religijsko-nacionalističkim strankama.

Međutim, pojavile su se pukotine između Likuda i stranke Vjerski cionizam čiji se tvrdokorni vođe doseljenika protive palestinskoj državnosti i žele aneksiju okupirane Zapadne obale, čemu se protivi i SAD.

Parlamentarci Vjerskog cionizma traže da čelnik stranke Betzalel Smotrich bude ministar obrane kako bi utjecao na politiku prema Zapadnoj obali.

Više od pola Zapadne obale je pod potpunom izraelskom vojnom kontrolom, a Palestinci je žele za buduću državu.

Likud želi za sebe zadržati ključno ministarstvo obrane.

"Još uvijek ima nesporazuma i neslaganja po pitanju Smotricha. Nadam se da će se to uskoro riješiti", rekao je zastupnik Likuda Miki Zohar za radio Kan, dodajući da je obrana "najvažniji resor" za Likud.

Zastupnica Vjerskog cionizma Orit Strock rekla je da bi njena stranka također prihvatila da joj pripadne ministarstvo financija, ali ne i situaciju u kojoj bi joj bio onemogućen "pravi utjecaj" na razvoj naselja na Zapadnoj obali.

"On (Netanyahu) nas ne tretira kao partnere, već kao višak prtljage", rekla je Strock za radio Kan.

Čak i ministarstvo financija predstavlja problem za Netanyahua koji je prije izbora rekao da će Likud zatržati tri glavna ministarstva - obranu, financije i vanjske poslove.

Većina zemalja smatra naselja ilegalnima, što Izrael osporava, a Palestinci kažu da im njihovo širenje uskraćuje mogućnost održive države.

Koje god ministarstvo pripalo Vjerskom cionizmu buduća će vlada biti vjerojatno najdesnija u izraelskoj povijesti pa će Netanyahu biti prisiljen diplomatski balansirati između koalicije i zapadnih saveznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!