Zakon za podizanje gornje granice američkog duga prošao prvu prepreku

31.05.2023.

07:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Komisija za pravilnik američkog Kongresa je odobrila Zakon

Komisija za pravilnik američkog Kongresa je odobrila Zakon

Foto: - / Shutterstock

Komisija za pravilnik američkog Kongresa s omjerom glasova 7:6 odobrila je zakon o kojem su pregovarali predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Kongresa Kevin McCarthy za podizanje gornje granice američkog duga od 31,4 milijarde dolara i postizanje novih rezova savezne potrošnje pa će stoga taj zakon doći na raspravu u Kongres u srijedu. Nakon toga očekuje se glasovanje o njegovu prihvaćanju.

Razlog zašto je zakon jedva prošao na komisiji jest to što dva republikanca, Chip Roy i Ralph Norman, nisu poštovala stranačku stegu te su glasovali protiv.

Kako republikanci imaju tijesnu većinu u Kongrssu od 222:213 moguće je da će biti još članove te stranke koji će glasovati protiv zakona pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ta mjera mora dobiti pristanak Kongresa do 5. lipnja jer bi u suprotnom Ministarstvo financija moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih dugova prvi put u povijesti SAD-a, a to bi moglo izazvati gospodarski kaos i u SAD-u i u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!