Sud oslobodio Hrvate u Zambiji, s djecom bi u petak trebali krenuti kući

01.06.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: HRT/IMS

Zambija

Zambija

Foto: Staf Media Consultancy / PIXSELL

Osmero hrvatskih državljana, kojima se na sudu u gradu Ndoli u Zambiji sudilo za trgovanje djecom, oslobođeno je svih optužbi. Pušteni su na slobodu i uskoro se očekuje njihov povratak u Hrvatsku. No, kako javljaju zambijski novinari, imigracijski odjel te zemlje odbija pustiti djecu koju su posvojili unatoč nalogu sutkinje, uz obrazloženje da čekaju daljnje upute. Očekuje se da će to učiniti sutra.

Kako doznajemo od veleposlanika Tomislava Bošnjaka, naši su državljani dobili natrag svoje putovnice, no danas nije bilo vremena za preuzimanje djece u Centru za socijalnu skrb, što je, kaže, predviđeno za sutra ujutro.

Nakon toga predviđen je izlazak svih iz Zambije i povratak u Hrvatsku, a veleposlanik će biti s njima sve dok ne otputuju.

video thumb

'Sudnica je bila preplavljena emocijama'


Veleposlanik Bošnjak za središnji Dnevnik HTV-a ispričao je kako je izgledalo izricanje presude na sudu u Ndoli.

- Sudnica je bila preplavljena emocijama, pala je i pokoja suza. Bilo je dirljivo vidjeti i čuti da je dobar dio prisutnih u sudnici zapljeskao na odluku sutkinje da se hrvatskim parovima vrate djeca i da im se omogući povratak u Hrvatsku. Emocije su bile zbijene, ali sve su bile pozitivne, rekao je.

Dio hrvatskih državljana u svom je boravištu, dok je drugi dio u imigracijskom uredu gdje sređuju sve potrebno kako bi dobili dokumente. Bošnjak kaže da su im putovnice vraćene, ali treba zadovoljiti još neke formalnosti da bi im se djeca pridružila i da bi mogli sutra krenuti prema Hrvatskoj.

Bošnjak se prisjetio situacije iz sudnice prošlog petka, kada su sa suđenja isključeni svi osim službenih osoba i optuženih hrvatskih državljana. U sudnicu je dovedeno četvero djece kako bi ih prepoznalo.

- Nakon šest mjeseci što se nisu vidjeli, a prije toga su se vidjeli samo tri i pol dana, dvoje od te djece mahalo je svojim roditeljima. I bilo je to vrlo dirljivo, vrlo snažan dojam ostavilo je i na samu sutkinju. Taj prizor u sudnici bio je nevjerojatan, teško ga je prepričati, rekao je naš veleposlanik.

Još se ne zna kada će se Hrvati sa svojom djecom vratiti u Hrvatsku jer iz Ndole nema letova svaki dan. 

- Na primjer, prekosutra je ograničeno, sutra će možda biti let ako sve formalnosti okončamo itd. Međutim, bit će doma čim bude moguće i bit će doma u što kraćem roku, poručio je.

'Neovisno o tome što netko obeća, oslanjati se na službene ustanove RH'


Bošnjak je nakon ovog mučnog i dugotrajnog slučaja poslao poruku našim državljanima koji također razmišljaju o posvajanju djece iz trećih zemalja.

- Ima nekih nejasnoća u postupcima. Vlada Republike Hrvatske poduzima mjere da se sve te nejasnoće ubuduće razjasne i da se ovakve situacije više ne događaju. Isto tako, potrebno je zaista poduzeti sve mjere opreza i neovisno o tome što netko neslužbeno obeća i što netko neslužbeno kaže, valja se osloniti na službene ustanove RH i na ono što se službeno može učiniti te ići na ona mjesta gdje RH putem svojih ustanova može zaštititi svakog svog građanina na najbolji mogući način.

Iako to nije uvijek jednostavno, uz zalaganja s obje strane - građana i institucija RH, Bošnjak vjeruje da će se taj sustav u doglednoj budućnosti poboljšati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!