Hrvati u Zambiji oslobođeni; očekuje se njihov povratak s djecom u RH

01.06.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: HRT/IMS/Hina/V.G.

Zambija

Zambija

Foto: Staf Media Consultancy / PIXSELL

Osmero hrvatskih državljana, kojima se na sudu u gradu Ndoli u Zambiji sudilo za trgovanje djecom, oslobođeno je svih optužbi. Nakon gotovo šest mjeseci, koliko je prošlo od njihova uhićenja, danas su napokon dočekali presudu da nisu krivi i očekuje se da će se sa svojom djecom - tri djevojčice i jednim dječakom - vratiti kući.


Pet mjeseci pratili smo ih na putu u zambijske sudnice i iz njih. Zatvor, obrana sa slobode, niži sud, oslobađanje, ponovno zatvor, viši sud, obrana sa slobode. Danas - napokon kraj.

video thumb

- Osmero Hrvata koji su u četvrtak oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je njihov odvjetnik Kevin Silwimba.

Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata veliko postignuće i da je pravosuđe u Zambiji pokazalo da funkcionira.

U Hrvatskoj - olakšanje u obiteljima četiriju bračnih parova zatočenih u Zambiji.

- Znate da sam sretna, jedva čekam da ih vidim. Nisam ih vidjela pet mjeseci, već sam zaboravila kako izgledaju, rekla je za HRT Mirjana Magić, majka oslobođenog Damira Magića.

Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je bilo nepravilnosti u postupku posvajanja četvero djece iz Konga - niti da su dokumenti za posvajanje bili lažni.

Sutkinja je u obrazloženju presude ustvrdila kako je i policajac koji je vodio uhićenje Hrvata sudu rekao da su dokumenti bili pravi i nije se obratio ni Demokratskoj Republici Kongo ni Republici Hrvatskoj za pojedinosti o postupku posvajanja.

- To nije sretan ishod, to je pravedan ishod. Trebalo ga je čekati šest mjeseci, ali dogodio se. Svi su očekivali takav pravedan ishod. Sretni smo što se pravosudni sustav Zambije pokazao u najboljem svjetlu, rekao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu, prevoditelj na suđenju.

Nakon oslobađajuće presude emocije su preplavile Gloriju Sukulengu, imigracijsku službenicu iz ndolske zračne luke koja je bila suoptuženica. Uz nju, oslobođen je i takozvani "mozak operacije". Zahvalio je Bogu.

- Bilo mi je teško, siguran sam da mi se ime posvuda razvlačilo, ali sada sam samo zahvalan Bogu, rekao je Steve Mulija, oslobođeni optuženik.

Malenica: Oslobođeni Hrvati u Zambiji neće prolaziti dodatne postupke u Hrvatskoj


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je zadovoljstvo oslobađajućom presudom osmero Hrvata u Zambiji te istaknuo da u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

Ministar Malenica u izjavi novinarima je istaknuo da je njegovo ministarstvo čitavo vrijeme nudilo međunarodnu pravnu pomoć zambijskim vlastima, no one nisu koristile tu mogućnost.

Izrazio je uvjerenje da će se u kratkom roku hrvatski državljani zajedno s djecom vratiti u Hrvatsku rekavši da nema točnu informaciju kada bi se trebali vratiti, no, da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate".

- Možda nije realno da bude danas, ali vjerujem u narednim danima, rekao je. Konzularna služba, kako kaže, vodi računa o putu iz Zambije u Hrvatsku i organizira prijevoz.

Vjeruje da ovoga puta, s obzirom na oslobađajuću presudu, prepreka neće biti kao zadnji put te da će slobodno moći napustiti Zambiju. "Konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova vodi o tome računa, vidjet ćemo u narednim danima", dodao je.

Spremni smo uvesti dodatni mehanizam da se ojača pravna sigurnost u postupcima posvojenja

Vjeruje i da je tom oslobađajućom presudom definitivno završio postupak u Zambiji, a u Hrvatskoj, rekao je, neće prolaziti dodatne postupke.

- Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata je strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati, istaknuo je Malenica.

Osvrnuo se također na izmjene Zakona o privatnom pravu koje su danas prezentirane u Saboru, a odnose se na posvajanja iz trećih zemalja, istaknuvši da su kroz izmjene zakona komunicirali s Ministarstvom rada i Vrhovnim sudom i predvidjeli mehanizme kontrole kroz postupak legalizacije stranih sudskih odluka.

Vjeruje da će se kroz donošenje tog zakona urediti pitanje međunarodnog posvajanja, pogotovo iz trećih država koje nisu potpisnice Haaške konvencije, a vidjet će i hoće li uvesti dodatni mehanizam kontrole kroz međunarodnopravnu pomoć koju sudovi mogu koristiti, odnosno da sudovi provjeravaju sa sudovima drugih država autentičnost isprava.

- Hoćemo li to staviti kao odredbu, vidjet ćemo u narednim danima, ovisno kako će rasprava ići. Spremni smo razgovarati o tome da uvedemo dodatni mehanizam koji bi ojačao pravnu sigurnost u postupcima posvojenja, naglasio je Malenica.

Vlada: Djeci potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo


Viši sud u Ndoli oslobodio je osmero hrvatskih državljana jer optužba nije dokazala trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata o posvajanju, priopćila je hrvatska Vlada, dodajući da je njihovu posvojenu djecu sad potrebno što brže i lakše integrirati u hrvatsko društvo.

- Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni, navodi se u priopćenju Vlade.

Banski dvori navode da je od trenutka njihova pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila prava i interese svojih državljana, uključujući prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

"To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo", zaključuje se u Vladinu priopćenju.

Plenković pozdravio sudsku odluku 


Premijer Andrej Plenković pozdravio je oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.

- Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja ima potrebne dokumente, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni vrlo brzo vratiti u Hrvatsku.

Plenković je rekao da je Hrvatska kao odgovorna država cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.

Istodobno mi smo kao vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu, čime će se otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale, kazao je premijer, dodavši kako je zakon ovih dana u raspravi u Saboru.

Državna tajnica: Hrvati u Zambiji oslobođeni, možda već danas u Hrvatskoj


Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

- Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom. Tu vijest smo svi očekivali dugo. Nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku, rekla je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Piletić: Organizirat ćemo najbrži mogući transfer naših državljana u Hrvatsku


- Nije utvrđeno da je bilo ikakve riječi o falsificiranju dokumenata o posvojenju. S njima je, kao i dosad, naš diplomatsko-konzularni predstavnik koji će nakon što presuda bude u pismenom obliku, odvjetnici još taj dokument čekaju na sudu, organizirati najbrži mogući transfer naših osmero državljana u domovinu, zajedno s četvero maloljetnih državljana RH, koji imaju sve potrebne isprave o hrvatskom državljanstvu i posvojenju, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


video thumb

Reakcije saborskih zastupnika na oslobađajuću presudu


Vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim državljanima stigla je u Hrvatski sabor baš u trenutku kad je na dnevni red došla rasprava o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje su potaknute upravo slučajem Zambija, pa su zastupnici, kao i predstavnica resornog ministarstva, iskoristili priliku da na samom početku svojih izlaganja i u stankama reagiraju na odbijanje optužnice.  


- Možemo svi zajedno pozdraviti što je jako dobro za njih same, za njihove obitelji i za djecu koju su posvojili, koji su isto tako naši državljani. Mislim da je uz sve muke, naša hrvatska diplomacija učinila sve što je mogla da im se u ovim teškim trenutcima pomogne, rekla je Nada Murganić, Klub zastupnika HDZ-a.


- Riječ je o djeci, nije riječ o krumpirima. Nije riječ o tome da imamo papir na kojem ćemo umjesto 4 zelena štambilja imati 6 zelenih štambilja. Riječ je o tome da se moraju jasno znati protokoli i jasno znati hodogrami, izjavila je Anka Mrak Taritaš, Klub zastupnica GLAS-Centar.


- Pojednostavljeno, svaki dokument koji bi trebao doći u Hrvatsku na temelju kojeg bi se posvojila djeca trebao bi biti ovjeren od našeg diplomatskog predstavništva, izjavio je Damir Bajs, Klub zastupnika Fokus-Reformisti.


- Veselimo se što su oslobođeni i nadamo se da će se skupa s djecom što prije vratiti u Hrvatsku. Mislim da sada kada možemo konačno odahnuti radi toga što su naši ljudi slobodni, ne bismo trebali zaboraviti tko i kako je pokušao profitirati na tragediji svojih sugrađana, rekla je Ivana Kekin, Klub zastupnika Možemo!.

Međudržavnim posvojenjima proteklih se mjeseci bavio i saborski Odbor za obitelj, čija predsjednica smatra da se ovakve situacije više ne smiju događati.

- Vidimo da su one vrlo opasne, kako za pojedince koji se odluče za međudržavno posvojenje, ali isto tako su one i loše i za sam ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici, rekla je Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport (Hrvatski suverenisti).

- Meni je drago ako su oslobođeni, ljudi nisu krivi. Drago mi je da su izašli na slobodu jer ja znam što znači biti lišen slobode, ali ne mogu ne reagirati na hrvatsku politiku i medije da se ne prate tako slučajevi ratnih zločina i slučajevi koji se protežu iz Domovinskog rata, rekao je Stipo Mlinarić, Domovinski pokret.

- Ovo ne govori ništa o tome je li se dogodila trgovina djecom. Oslobođeni su hrvatski državljani tih optužbi, a ova ekipa koja je nedostupna zambijskom pravosuđu još uvijek ne može doći na udar zambijskih institucija. Što će tu biti, to ćemo tek vidjeti. Jako je važno u Hrvatskoj urediti stvari da se ovakvi slučajevi ne događaju i da nemamo više trakavice kakve su prošli hrvatski državljani i treba sustav urediti, a to nije ovaj sustav koji imamo danas, tako da je trgovina djecom nemoguća, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

- Drago mi je da je ta priča završila. Moram izraziti žaljenje nad tim ljudima koji su bili u pritvoru i tom djecom, to se nažalost u javnom prostoru ponešto izgubilo u vremenu koje ostaje iza nas, a nama svima je poruka da moramo mijenjati zakonodavne okvire. Moram napomenuti da ovo o čemu danas raspravljamo, bojim se da nije dovoljno, to čak priznaju i vladajući u svojim raspravama, rekao je Mišel Jakšić, SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!