07:51 / 15.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Zamjenik ruskog premijera potvrdio da će Sjeverni tok 2 biti dovršen

Gradnja Sjevernog toka 2, arhivska fotografija

Gradnja Sjevernog toka 2, arhivska fotografija

Foto: Stine Jacobsen / REUTERS

Rusija je potvrdila svoje planove za dovršetak kontroverznog projekta Sjeverni tok 2 suočena s američkim sankcijama zbog tog njemačko-ruskog plinovoda.

- Uvjereni smo da će plinovod biti dovršen bez obzira na destruktivne akcije Sjedinjenih Američkih Država koje koče realizaciju tog projekta, rekao je jučer zamjenik ruskog premijera i bivši ministare energetike Aleksandar Novak za rusku državnu televiziju.

Taj njemačko-ruski plinovod dovršen je 95 posto, kazao je Novak, te istaknuo da je u interesu europskih država i tvrtki da se projekt nastavi.


Prije otprilike tjedan dana operativna tvrtka Nord Stream 2 AG počela je ponovno polagati cijevi južno od danskog otoka Bornholma.


Izgradnja je stavljena na čekanje nakon što su prijetnje sankcijama iz SAD-a dovele do povlačenja posebnih brodova švicarske tvrtke iz projekta potkraj 2019.


Američki dužnosnici tvrde da će plinovod, koji bi trebao godišnje transportirati 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, učiniti Europu previše ovisnom o ruskim energentima.


S druge strane, pristaše dovršavanja plinovoda već dugo optužuju SAD da potkopava projekt samo da bi povećao prodaju svog tekućeg plina u Europi.


Kritičari pozivaju na zaustavljanje dovršetka Sjevernog toka 2 zbog postupanja Rusije prema nedavno zatvorenom ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!