07:52 / 09.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Njemački predsjednik razljutio Ukrajinu izjavama o Sjevernom toku 2

Njemački predsjednik razljutio Ukrajinu izjavama o Sjevernom toku 2

Njemački predsjednik razljutio Ukrajinu izjavama o Sjevernom toku 2

Foto: Ilustracija / Pixabay

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razljutio je Ukrajinu izjavama o diplomatskoj vrijednosti kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin trebao dostavljati u Europu.

"Upitni povijesni argumenti" predsjednika Steinmeiera izazvali su u Ukrajini "čuđenje i indignaciju", izjavio je ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnyk u priopćenju koje je agencija dpa dobila na uvid.


U intervjuu za list Rheinische Post Steinmeier je branio projekt plinovoda, tvrdeći da energetski odnosi spadaju među posljednje mostove koji Rusiju još spajaju s Europom. Podsjetio je na njemačku invaziju na Sovjetski Savez za vrijeme Drugog svjetskog rata.


- U ratu je na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza stradalo više od 20 milijuna ljudi. To ne opravdava današnje krive poteze u ruskoj politici, ali ne bismo smjeli izgubiti iz vida širu sliku, rekao je Steinmeier.


Ukrajinski veleposlanik pak piše da je Sjeverni tok 2 i dalje geopolitički projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, a štetan je za interese Ukrajine.


- Zato je cinično, posebno u ovoj debati, posezati za žrtvama nacističkog terora i još k tome pripisivati milijune sovjetskih žrtava njemačkog istrebljivačkog i porobljivačkog rata isključivo Rusiji, naglasio je Melnyk.


Povijest se "opasno iskrivljuje", kaže, kada se izričito ne spominju milijuni nacističkih žrtava u Ukrajini, koja je u to vrijeme bila u sastavu Sovjetskog Saveza. Ukrajina spada među najžešće kritičare Sjevernog toka 2, koji bi trebao u Njemačku transportirati 55 milijardi prostornih metara plina.


Moskva trenutno Kijevu plaća pristojbe za tranziciju plina kroz Ukrajinu. Sljedećih godina Rusija planira smanjiti iznos pristojbi i veće količine plina slati izravno u Europu, preko Baltičkog mora, podsjeća dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!