Zapad obećao desetke milijardi Ukrajini za obnovu

21.06.2023.

Zadnja izmjena 19:07

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Konferencija za obnovu Ukrajine u Londonu

Konferencija za obnovu Ukrajine u Londonu

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Europska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija obećale su na desetke milijardi dolara za pomoć pri obnovi Ukrajine. Na konferenciji za obnovu Ukrajine u Londonu, ukrajinski premijer Volodimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba šest i pol milijardi dolara samo u sljedećih 12 mjeseci. No do potpune obnove dalek je put, a ruski predsjednik Vladimir Putin upravo je najavio da će njegova vojska početi upotrebljavati novo razorno oružje s nuklearnim sposobnostima.


Britanija, Sjedinjene Države i Europska unija obećale su u srijedu više milijardi dolara pomoći Kijevu na drugoj Međunarodnoj konferenciji o obnovi Ukrajine, a britanski premijer Rishi Sunak pokrenuo je okvir ratnog osiguranja kako bi pokušao potaknuti tvrtke na ulaganja.

Ključ oporavka je postavljanje temelja Ukrajine kako bi ona napredovala kao sigurna, neovisna država u potpunosti integrirana s Europom i povezana s tržištima diljem svijeta, rekao je Blinken na konferenciji o oporavku ratom pogođene zemlje u Londonu.

- Uz podršku američkog Kongresa pružit ćemo 1,3 milijardi dolara dodatne pomoći kako bi pomogli Ukrajini prema tom cilju, rekao je Antony Blinken.

- Od cjelokupnog iznosa, 520 milijuna će ići za energetsku mrežu, a 657 milijuna za modernizaciju graničnih prijelaza, luka, željeznica i druge ključne infrastrukture, rekao je šef američke diplomacije.

Oko 100 milijuna dolara ići će za digitalizaciju ukrajinskih carinskih i drugih sustava kako bi se procesi ubrzali i srezala korupcija, a još 35 milijuna će dobiti ukrajinske tvrtke.

Nova američka pomoć stiže nakon što je Washington poslao već gotovo 20 milijardi ekonomske i razvojne pomoći Kijevu. 

Konferencija u Londonu


Blinken je sudjelovao na konferenciji u Londonu uz članice EU-a i Veliku Britaniju, na poziv britanskog premijera Rishija Sunaka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na skupu je bio izravan - Kijevu je potrebna jasna predanost Zapada projektima koji će pomoći Ukrajini ne samo u oporavku, nego i u razvoju u moćnu pripadnicu zapadnog svijeta.

Sunak je na konferenciji govorio o ključnoj poteškoći na koju nailaze tvrtke koje žele investirati u Ukrajinu osiguranju protiv ratne štete. Konzervativni premijer predložio je okvir za ratno osiguranje koje bi otvorilo put za smanjivanje rizika od investicija, no nije iznio previše detalja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala kako će EU dati 50 milijardi eura Ukrajini za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Ukrajina traži do 40 milijardi dolara za financiranje prve faze Zelenog Marshallovog plana za obnovu svoje ekonomije, što uključuje i razvoj industrije čelika bez upotrebe ugljena.

Ukupna cijena rata bit će ogromna Ukrajina, Svjetska banka, Europska komisija i Ujedinjeni narodi u ožujku su procijenili da nakon prve godini sukoba šteta iznosi 411 milijardu dolara. 

Na konferenciji, među ostalim, sudjeluju hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Ukrajina će se 'nesumnjivo' pridružiti europskom bloku' 


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da nimalo "ne sumnja" da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Europskoj uniji (EU).

- Ukrajinci nam govore, kada zamišljaju svoju budućnost, vide europsku zastavu kako se vijori nad njihovim gradovima. Ne sumnjam da će Ukrajina biti dio naše Unije, rekla je von der Leyen na konferenciji o obnovi Ukrajine.

Von der Leyen je također ustvrdila kako je Kijev ubrzao svoj program reformi "impresivnom brzinom i odlučnošću".

Na istoj konferenciji njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da obnova Ukrajine mora biti bliže povezana s procesom pristupanja EU.

- Želimo pomoći u postavljanju temelja za procvat ukrajinskog gospodarstva sposobnog za budućnost kroz proces pristupanja EU-u, rekla je Baerbock.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!