Zapadne saveznice nastavljaju s ekonomskim sankcijama Moskve

11.03.2022.

17:55

Autor: Branka Slavica/I.Z./HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Zapadne saveznice nastavljaju s ekonomskim sankcijama Moskve, kao odgovorom na rusku invaziju na Ukrajinu. Zajedno s državama članicama Grupe 7 i Europskom unijom, Sjedinjene Države ukinut će normalne trgovinske odnose s Rusijom, objavio je američki predsjednik Joe Biden još jednom nazvavši ruskog predsjednika Putina "agresorom koji mora platiti cijenu za svoja djela".

- Svaka od ovih država poduzet će korake prema ukidanju statusa "najpovlaštenije nacije" u trgovinskim odnosima s Rusijom. Taj status jamči trgovinu između dviju država po najpovoljnijom uvjetima, uključujući niske carine, malen broj prepreka i dozvolu za izvoz velikog broja proizvoda, kazao je američki predsjednik.

Ukidanje statusa "najpovlaštenije nacije" u trgovinskim odnosima u SAD-u mora potvrditi Kongres. Odluku podupiru čelnici demokrata i republikanaca, pa se očekuje da bude brzo potvrđena na Capitol Hillu.

I u Europskoj uniji odluka mora biti potvrđena u parlamentima država članica.

Biden će potpisati i izvršnu uredbu koja zabranjuje uvoz ruskih dijamanata, votke i kavijara u SAD. Taj je potez administracije simboličan, baš kao i zabrana izvoza luksuznih proizvoda iz SAD-a u Rusiju koje kupuju uglavnom ruski oligarsi iz kruga predsjednika Putina.

Rusija je 2021. u SAD izvezla proizvode vrijedne 29 milijardi dolara, najveći dio odnosi se na naftu i plin. Američki je predsjednik kazao i kako će zajedno sa saveznicima tražiti i da Rusiji bude odbijena mogućnost zaduživanja u MMF-u i Svjetskoj banci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!