Porota raspravljala 4 sata o mogućoj presudi u slučaju Georga Floyda

07:29 / 20.04.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT/D.D.

Suđenje policajcu optuženom za ubojstvo Georga Floyda

Suđenje policajcu optuženom za ubojstvo Georga Floyda

Foto: Nicholas Pfosi / REUTERS

Sudbina bivšeg policajca Dereka Chauvina, optuženog za ubojstvo Afroamerikanca Georga Floyda koji je umro na ulici u Minneapolisu 25. svibnja prošle godine, sada je u rukama 12 porotnika: šestoro bijelaca, četvero crnaca i dviju osoba rasno mješovitog identiteta. Nakon što su šest sati slušali završne riječi tužitelja i obrane, porotnici su prvog dana o mogućoj presudi iza zatvorenih vrata raspravljali četiri sata.

Suđenje je počelo prije tri tjedna, u međuvremenu je saslušano 38 svjedoka optužbe, sedam svjedoka obrane, a optuženik nije iznio svoju obranu pozvavši se na 5. amandman Ustava i pravo da ne svjedoči. U sudnici je prikazano nekoliko različitih snimki posljednjih minuta života 46-godišnjeg Floyda.

U njima dvadeset puta ponavlja kao ne može disati, doziva majku, a Chauvina oslovljava s „gospodine policajče“.

„Vjerujte svojim očima i zdravom razumu “, poručio je porotnicima tužitelj Steve Schleicher koji je u završnoj riječi podsjetio kako je Chauvin koljenom pritiskao Floydov vrata 9 minuta i 29 sekundi.

Zaključio je kako su ga pri tom vodili ego i želja da zabrinutim promatračima koji su okružili mjesto događaja i pozivali ga da prestane demonstrira autoritet i moć.

Odvjetnik 45-godišnjeg bijelog policajca Eric Nelson u završnoj je riječi zaključio kako nema dokaza da je Chauvin namjerno i s razlogom koristio nezakonitu silu.

Koliko god to bilo neatraktivno, policajac je koristio autoriziranu silu, kazao je. Snimci od 9 minuta i 29 sekundi prethodila je snimka od 16 minuta u kojem se Floyd opire uhićenju, tvrdi obrana.

Derek Chauvin optužen je za obično ubojstvo za koje je propisana maksimalna kazna od 10 godina zatvora, ubojstvo drugog stupnja za koje maksimalna zatvorska kazna iznosi 40 godina i ubojstvo trećeg stupnja za koje je predviđena maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

George Floyd uhićen je zbog sumnje da je pokušao kupiti cigarete s krivotvorenom novčanicom od 20 dolara. Policijska patrola okružila ga je dok je s prijateljima sjedio u automobilu u blizini male trgovine iz koje je stigao poziv o sumnji za sitnu prevaru.

Chauvinova obrana tvrdi da je Floyd umro zbog kombinacije srčane bolesti, adrenalina i metamfetamina. Tužitelji pak podsjećaju kako ovo nije proces protiv Georga Floyda, i tvrde da je umro od gušenja, zbog pritiska koljenom na vrat.

Sudac Peter Cahill porotnike je uputio da na njihovu odluku ne smiju utjecati pristranost, predrasude, strast, simpatije ni javno mišljenje.

Težak zadatak u trenutku dok se u brojnim gradovima SAD-u pripremaju prosvjedi kao reakcija na odluku porote, a Nacionalna garda priprema se intervenirati u slučaju nereda u svim saveznim državama.

Porota nema vremensko ograničenje za donošenje odluke, a dio pravnih stručnjaka spekulira da bi epilog suđenja mogao biti poznat do kraja tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!