Zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu priznao špijunažu za Rusiju

11.11.2022.

21:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu priznao špijunažu za Rusiju

Zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu priznao špijunažu za Rusiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britanac koji je radio u britanskom veleposlanstvu u Berlinu izjasnio se krivim po osam točaka optužnice koje se tiču prenošenja informacija korisnih Rusiji, javlja u petak Reuters.

David Ballantyne Smith, koji je živio u Potsdamu u Njemačkoj i bio je zaposlen kao zaštitar u veleposlanstvu, izručen je iz Njemačke u Britaniju nakon što ga je njemačka policija uhitila u kolovozu 2021. godine.

Smith (58) se pojavio prošli tjedan u Old Baileyju u Londonu i priznao krivicu za točku optužnice o prenošenju informacija o britanskim državnim službenicima generalu bojniku Sergeju Čuhurovu, koji je u optužnici naveden kao ruski vojni ataše u Berlinu, između listopada i prosinca 2020. godine.

Također je priznao krivicu po sedam drugih točaka optužnice povezanim sa skupljanjem informacija koje mogu biti korisne neprijatelju, to jest ruskoj državi, uključujući materijale povezane s djelovanjem i rasporedom britanskog veleposlanstva u Berlinu.

Smithov odvjetnik Matthew Ryder rekao je sudu da postoji velika razlika između (optužbe) i gospodina Smitha po pitanju njegove motivacije.

- Svoju namjeru i zašto je učinio što je učinio i ozbiljnost optužbi kako ih je tužiteljstvo navelo gospodin Smith snažno opovrgava, rekao je Ryder.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!